23 / 04 / 2024

Bina ortak karar protokolü örneği!

Bina ortak karar protokolü örneği!

Kentsel dönüşümde, riskli alanlarda yer alan riskli binalar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor. Yıkılan binanın yeniden inşası sürecinde protokol hazırlanıyor. İşte bina ortak karar protokolü örneği...



Bina ortak karar protokolü örneği!

Kentsel dönüşümde, riskli alanlarda yer alan riskli binalar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor. Bu süreçte anlaşma yolu ile evini tahliye eden kimselere devlet tarafından birtakım olanaklar sunuluyor.


Yıkım kararı alınan binalar için, arsa sahibinin ne yapacağına karar vermesi gerekiyor. Seçenekler arasında arsanın olduğu gibi satılması veya yerine bina yaptırılması yer alıyor.


Arsa üzerinde tekrar bir yapı yaptırılması kararı verilirse, bina ortak karar protokolünün hazırlanması gerekiyor. Bu protokol ile binanın kime, hangi koşullarda ve hangi dağılımda yaptırılacağı belirtilmiş oluyor.


Bina ortak karar protokolü örneği..

Örneğin, yapı yıkılmadan önce 3. katta 5 numaralı dairede oturan bir kimsenin yeni yapılacak yapıda yine aynı kat ve dairede oturabilmesi için bunu bina ortak karar protokolünde belirtmesi gerekiyor.


Söz konusu bina ortak karar protokolü binadaki kat malikleri tarafından arsadaki hisse oranları da göz önüne alınarak 2/3 oranında bir çoğunlukla karara bağlanıyor.


Bu karar alındıktan sonra ise protokolün mutlaka bakanlığa onaylatılması gerekiyor. 



Bina güçlendirme kararı almak için oybirliği mi gerekir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön