29 / 03 / 2024

Blokeli çek nasıl alınır?

Blokeli çek nasıl alınır?

Çeklerin güvenle karşılanmasının ve aynı şekilde tedavülünün temin edilmesi için yapılan uygulamaya bloke çek deniyor. Bloke çeklerin kontrolü ilgili bankalardan yapılabiliyor. Peki,blokeli çek nasıl alınır?



Blokeli çek nasıl alınır?

Blokeli çek nedir; Blokeli çekler, çeklerin güvenle karşılanmasının ve aynı şekilde tedavülünün temin edilmesi için uygulanan bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Bu uygulamaya göre, bankada parası bulunan hesap sahipleri, hesabına bloke koydurarak bir çek temin etmiş oluyor.


Blokeli çekin düzenlenmesi..

1) Çek Karnelerinin Bankalardan Alınması: Çek karnesi isteminde bulunan firma ya da kişilerin mevduat hesaplarında yeterli bakiye bulundurması,hesap sahibinin ticari,mali durumunun yeterli ve ödeme ahlakının bulunması gerekiyor. Bankalar başvuruda bulunan herkese çek karnesi verme zorunluluğunda bulunuyor. Çek karneleri, bankalar tarafından basılıyor veya bastırılıyor. Bankalar, çek karnesi verdikleri müşterilerinin açık kimlik ve adresleri ile vergi kimlik numaralarını talep ediyorlar.


2) Çek Düzenlenmesi: Çek düzenlenirken zorunlu şekil şartlarına uyulması gerekiyor. Yukarıda verilen şekil şartlarına uyulduğu takdirde düzenlemede herhangi bir zorluk ile karşılaşılmıyor. Ancak özellikle rakam yazılırken çok dikkat edilmesi gerekiyor. Uygulamada çekler hamiline veya nama yazılı olarak düzenlenebiliyor.

- Hamiline yazılı çeklerde isim belirtilmiyor. Çek kimin elinde ise o kişi çeki tahsil edebiliyor.

- Nama yazılı çeklerde ise isim belirtiliyor ve ismi yazılı kişiden başkası çeki tahsil edemiyor.



Çekin Ciro İşlemleri..

Çekte aynı bonoda olduğu gibi ciro ile başkasına devredilebiliyor. Ciro yapan kişiye ciranta deniyor. ciro karşımıza iki şekilde çıkıyor;

1)Tam ciro: Çekin devredildiği kişinin ad ve soyadı ile “ödeyiniz” yazılarak imzalanır. İsmi yazan kişiden başkası tahsil edemez.

2)Beyaz ciro: İsim belirtilmeden sadece “ödeyiniz” yazılır ve imzalanır. Çek kimin elinde ise o tahsil edebilir.


Blokeli çekin tahsili ise bloke çekin düzenlendiği şubeye gidildiği takdirde aynı gün tahsilat yapabiliyor. Satış bir nedenle yapılamaz ise çeki hazırlatmış olan alıcı bu blokeyi kaldırabiliyor.


Bloke çek nasıl tahsil edilir?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön