29 / 03 / 2024

Daire sahibi iskan alabilir mi?

Daire sahibi iskan alabilir mi?

Kat maliki olduğunuz yapının iskan belgesinin olmadığını düşünelim. Daire sahibi olanlar yapıya iskan alabilir mi? İskan izni alınmamış bir yapıya daire sahibi iskan alabilir mi?



Daire sahibi iskan alabilir mi?

Yapı kullanma izni olan iskan belgesi, bir yapının belediyeye verilen ve onaylanan projesine uygun olarak yapılıp yapılmadığını; eğer projesine uygun olarak yapılmış ise içerisinde oturma izninin verildiğini gösteren belgeye deniyor.


Söz konusu belge inşaat tamamlandıktan sonra alınıyor. Ancak, inşaatı bitirilmiş olmasına rağmen Belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimlerinden iskan belgesi alınmamış olan birçok yapı bulunuyor.


Bu şekilde iskan belgesi alınmamış olan binalarda daire sahibi iskan alabilir mi, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Bireysel olarak iskan belgesini alabilmek mümkün olmuyor. İskan belgesini alabilmek için sadece müteahhitte olan belgelerin ilgili idarelere verilmesi gerekiyor. 


İskanı alınmamış yapılarda oturan daire sahiplerini ceza bekliyor. Müteahhit şirket kapanmış, şirket sahibi ölmüş olması halinde ise, yine cezanın ödenmesi isteniyor.


Cezanın bir durumda ödenmeme durumu söz konusu oluyor. O da; devletin iskan affı çıkarması. Nasıl ki 1957 yılından önce yapılan bütün binalar iskanlı kabul edildiyse, yine bir tarih saptanarak "bu tarihten önce yapılanlar iskanlıdır" denilirse, cezadan muaf tutuluyor.



İskan ruhsatı nasıl alınır?
İskan neden alınmalı?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön