24 / 04 / 2024

Eksik ödenen tapu harcı cezası!

Eksik ödenen tapu harcı cezası!

Tapu dairesinde yapılan devir hizmetine karşılık olarak tapuda belli oranlarda harç ödemelerinin yapılması gerekiyor. Harcın eksik ödenmesi durumunda ceza kesiliyor. İşte eksik ödenen tapu harcı cezası..



Eksik ödenen tapu harcı cezası!

Gayrimenkul alım satım işlemleri, taşınmazın yer aldığı Tapu Dairesinde yapılıyor. Yapılan devir hizmetine karşılık olarak tapuda belli oranlarda harç ödemelerinin yapılması gerekiyor.


2014 yılı harç tablosu gereğince taşınmaz alım satım işlemlerinden binde 20 oranında harç tahsil ediliyor. Bu oran hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil ediliyor.


Taşınmazın gerçek satış değeri üzerinden hesaplanan tapu harcının yanı sıra, döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekiyor.


Kimi zaman alıcı ve satıcılar aralarında anlaşarak, daha az harç bedeli ödemek için tapuda gerçek satış bedelini olduğundan daha az gösterebiliyor. Böylece satış bedelinin az olması durumunda, ödenecek harç oranı da otomatik olarak düşmüş oluyor.


Bu şekilde kazançlı bir iş yaptığını düşünen taraflar, 5 yıl içerisinde tapu harcı cezası ile karşılaşabiliyor. Bunun neden ise, Harçlar Kanunu Genel Tebliği gereğince yapılan işlemin suç olması ve eksik ödenen harç için ceza kesilmesi.


Maliye'nin eksik harç tespitinde süre 5 yıl olup, alımın gerçekleşmesinden itibaren 5 yıl içerisinde eksik ödemenin yapıldığının tespit edilmesi durumunda ceza kesiliyor.


Vergi zıyaı cezası ile eksik harç kısmı da cezalı olarak icbaren tahsil ediliyor. Bu ceza ile karşılaşmak istemeyenler pişmanlık dilekçesi vererek eksik ödediği harcı tamamlayabiliyor. Böylece kişiler, daha yüklü cezalar ödemekten kurtulabiliyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Tapu harçlarını tahsile yetkili bankalar!


Geri Dön