26 / 04 / 2024

Tapu harcı cezası ne kadar?

Tapu harcı cezası ne kadar?

48 Seri Nolu Harçlar Kanunu Genel Tebliği gereğince, tapu ve kadastro harcı ödemeleri sırasında eksik beyanda bulunma cezası nedir? Eksik ödenen tapu harcı cezası ne kadar?



Tapu harcı cezası ne kadar?

48 Seri Nolu Harçlar Kanunu Genel Tebliği gereğince, tapu ve kadastro harcı, vergi değeri ile mükellef tarafından beyan edilmiş olan değerlerden yüksek olanı üzerinden hesaplanır.

 

Mükelleflerin vergi değerinden daha düşük beyanda bulunmaları halinde, harcın hesabında vergi değeri esas alınır. Aradaki farka isabet eden harç, 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre hesaplanan vergi ziyaı cezası %25 oranında uygulanmak suretiyle ikmalen tarh edilir.

 

Harcın hesabında 10 Yeni Türk Lirasına kadar olan matrah kesirleri dikkate alınmaz.

 

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları tespite Maliye Bakanlığı yetkilidir” denilmiştir.

 

Buna göre, mükellef ile vergi daireleri arasında yaşanan tapu harcı ihtilaflarının sona erdirilmesi amacıyla belediyelerce 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu hükümlerine göre her yıl belirlenen emlak vergisi değerlerinin, belediyeler tarafından elektronik ortamda ve eksiksiz olarak tapu dairelerine gönderilmesi uygun bulunmuştur. Tapu harçları her yıl 1 Ocak tarihinden itibaren o yıl için belirlenen emlak vergisi değerleri esas alınarak hesaplanacağından, emlak vergisi değerlerinin bu tarihten önce tapu dairelerine intikal ettirilmesi gerekmektedir.


Tapu harcı pişmanlık dilekçesi..

Tapu alım satım işlemleri sırasında gerçek satış bedelinden daha düşük bir miktarda beyan verilerek, daha düşük harç ödeyen kimselere, tespit durumunda vergi cezası kesiliyor.


Bu ceza ile karşılaşmak istemeyen kimseler pişmanlık dilekçesi vererek, eksik beyanı tamamlama talebinde bulunabiliyor.



Harçlar Kanunu Genel Tebliği Seri No:48! 



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön