20 / 04 / 2024

Tapu harcı 2015 ne kadar?

Tapu harcı 2015 ne kadar?

Gayrimenkul alım satım işlemelerinde,ödenmesi gereken hizmet bedeli olarak karşımıza çıkan bedele tapu harcı deniyor. Peki, tapu harcı 2015 ne kadar?



Tapu harcı 2015 ne kadar?

Gayrimenkul alım satım işlemelerinde,ödenmesi gereken hizmet bedeli olarak karşımıza çıkan bedele tapu harcı deniyor. Tapu harcı, taşınmaz alım – satım işlemleri sırasında vatandaştan tahsil edilen tapu hizmetlerinin bedeli olarak alınıyor.  Tapu harcı yatırılmadığı takdirde tapu işlemleri gerçekleştirilemiyor.


Tapu harcı hesaplama işleminde 2015 yılı oranı binde 20 olarak belirlendi. Yani gayrimenkulün tapu dairesindeki tapu devir işlemleri için taşınmazın asıl satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı ödemesi, hem satıcı olan mülk sahibi hem de alıcı ayrı ayrı olarak yapılıyor.


Örneğin 100 bin TL'lik bir gayrimenkulün satışının olduğunu düşünelim. Bu durumda, hem alıcının hem de satıcının 2 bin TL harç ödemeleri gerekiyor.


Ayrıca; tapu harç parasının yanı sıra döner sermaye ücretlerinin de ödenmesi gerekiyor.Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile tapu döner sermaye bedeli; 82,50 TL oldu.


Tapu harcı pişmanlık beyanı örneği!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön