27 / 04 / 2024

Emlak vergisi mevzuatı!

Emlak vergisi mevzuatı!

Emlak vergisi mevzuatı dahilinde kanunlar, tebliğler, yönetmelikler ve genelgeler bulunuyor. Emlak vergisi ile tüm esaslar 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında toplanıyor. İşte emlak vergisi mevzuatı...



Emlak vergisi mevzuatı!

Türkiye sınırları içinde bulunan binalar 1319 sayılı kanun hükümlerine göre Bina Vergisine tabi tutuluyor. Kanun kapsamındaki bina tabiri, yapıldığı madde ne olursa olsun, gerek karada gerek su üzerindeki sabit inşaatın hepsini kapsıyor.


Yukarıda açıklamlarına yer verilen emlak vergisi mevzuatı kapsamında yapılan yasal düzenlemeler Resmi Gazete'den duyuruluyor. Emlak vergisi ile ilgili esas sınırlar 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu ile çiziliyor.


Kanuna göre, bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor. Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


Bina Vergisinin matrahı ise, binanın bu kanun hükümlerine göre tesbit olunan vergi değeri oluyor. Sabit istihsal tesisatına ait değerler vergi matrahına alınmıyor.


Emlak vergisi mevzuat:

Emlak vergisi mevzuatı kapsamında kanunlar, tebliğler ve genelgeler bulunuyor. Söz konusu mevzuat dahilinde yayımlanan yasal düzenlemelerden bazıları şu şekilde sıralanıyor:


Emlak Vergisi Kanunu İç Genelgesi!
Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği Seri No:62!
44 Seri No'lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği!
Emlak Vergisi Kanunu!
Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği!





Geri Dön