28 / 03 / 2024

Emlak vergisi ödenirken istenen belgeler!

Emlak vergisi ödenirken istenen belgeler!

Yeni gayrimenkul satın alımlarında gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye beyanname verilmesi gerekiyor. Emlak vergisinde vergi mükellefiyeti ne zaman başlar? Emlak vergisi ödenirken istenen belgeler nelerdir? İşte yanıtı...



Emlak vergisi ödenirken istenen belgeler!

Yeni gayrimenkul satın alımlarında gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye beyanname verilmesi gerekiyor. Peki kimler emlak vergisi beyannamesi verir? Emlak vergisi beyanı için istenen belgeler nelerdir?


Bilindiği üzere emlak vergisi gayrimenkulün alındığı ilk sene ödenmiyor. Vergi mükellefiyeti, gayrimenkulün satın alındığı yılın bir sonraki senesinde başlıyor. Ancak beyanname için aynı durum söz konusu değil.


Emlak vergisi için beyannamelerin gayrimenkulün alındığı senenin sonuna kadar verilmesi gerekiyor.


Emlak vergisi beyannamesini; Binanın maliki,varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yok ise binaya ve araziye malik gibi tasarruf edenler verir.


Emlak vergisi ödenirken istenen belgeler..

Emlak vergisi beyannamesi için; tapu fotokopisi, nüfus cüzdanı fotokopisi, binalar için yapı kullanma izni fotokopisi, binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak, bina, daire veya işyeri numarası), beyan sahibinin ikamet ve işyeri adresi, vergi numarası, o yıla ait bedelde damga pulu ile birlikte ilgili olduğu belediyenin Gelir Servisine başvurulmalıdır.


Emlak vergisi ödemeleri..

Gayrimenkuller için ödenmesi gereken emlak vergisi, belediyelere ödeniyor. Emlak vergisi için ödenecek bedel rayiç bedeller üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile tespit ediliyor.


Emlak vergisi oranları 2014...

Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3     


Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Emlak vergisi ödeme tarihleri:

Emlak vergisi için ilk taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenecek; ikinci taksitler ise Kasım ayında ödenecek.



Emlak vergisi matrahı nedir?


Geri Dön