19 / 04 / 2024

Emlak vergisinin geç ödenmesi!

Emlak vergisinin geç ödenmesi!

Arsa, arazi, mesken ve işyerleri için ödenmesi gereken emlak vergisinin mükellefi taşınmaz malın sahibi oluyor. Peki, emlak vergisi ödenmezse ne olur? Emlak vergisinin geç ödenmesi halinde ne kadar ceza kesilir?



Emlak vergisinin geç ödenmesi!

Arsa, arazi, mesken ve işyerleri için ödenmesi gereken emlak vergisinin mükellefi taşınmaz malın sahibi oluyor. 1319 sayılı kanun gereğince eğer taşınmazın varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler de vergi mükellefi oluyor.


Bir taşınmaza paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Emlak vergisi ödemeleri her sene belli tarihlerde, iki eşit taksit halinde yapılıyor. Emlak vergisinin geç ödenmesi durumunda; gecikmenin yaşandığı her ay için ceza kesiliyor. 


Emlak vergisini taksitlerinin zamanında ödenmemesi durumunda her ay için %1.4 oranında gecikme zammı alınıyor.


Emlak vergisi oranları:

Normal yörelerde:

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3   


Büyükşehirlerde:

Binalarda - Binde 4 

Meskenlerde - Binde 2 

Arazilerde - Binde 2 

Arsalarda - Binde 6 


Emlak vergisi için ödemeler, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.



Emlak vergisinde para iadesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön