25 / 04 / 2024

Emlak vergisi geç ödenirse ne kadar ceza kesilir?

Emlak vergisi geç ödenirse ne kadar ceza kesilir?

Verginin senede iki eşit taksit halinde ödenmesi gerekiyor. Emlak vergisi ödeme dönemleri içerisinde ödeme yapılmaması halinde vergi cezası kesiliyor. Peki, emlak vergisi geç ödenirse ne kadar ceza kesilir?



Emlak vergisi geç ödenirse ne kadar ceza kesilir?

1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içinde bulunan binalar ile tüm arsa ve araziler emlak vergisine tabi tutuluyor. Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenlerdir. 


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Bina ve arazi vergisi mükellefiyeti; 

a) 33 üncü maddenin (1) ilâ (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu, aynı maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı halde ise bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi,

b) Dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi,

c) Muafiyetin sukut ettiği tarihi,

Takip eden bütçe yılından itibaren başlar.


Verginin senede iki eşit taksit halinde ödenmesi gerekiyor. Emlak vergisi ödeme dönemleri şu şekilde:


1. taksiti; Mart, Nisan ve Mayıs ayları

2. taksiti; Kasım ayı.


Emlak vergisi bu dönem geçtikten sonra ödenirse mükellefe vergi cezası uygulanıyor. Peki, emlak vergisi geç ödenirse ne kadar ceza kesilir?


Emlak vergisi geç ödenirse ne kadar ceza kesilir?

Ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme zammı” alınıyor. Örneğin emlak vergisi borcunuzun 150 TL olduğunu düşünelim gecikmenin yaşandığı her ay için 2,10 TL gecikme zammı uygulanıyor.



20 soruda emlak vergisi!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön