23 / 04 / 2024

Emlak vergisi geç ödeme faizi!

Emlak vergisi geç ödeme faizi!

Emlak vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; İkinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor. Peki, emlak vergisi geç ödenirse ne olur? Emlak vergisi geç ödeme faizi ne kadar?



Emlak vergisi geç ödeme faizi!

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan gayrimenkuller için ödeniyor. Bu gayrimenkullerin sahipleri de, 1319 sayılı kanun gereğince emlak vergisi mükellefi oluyor. 


Gayrimenkul sahiplerinin vergi borcunu ödemeleri için öncelikle taşınmaza sahip olunduğu sene belediyeye bildirimde bulunulması gerekiyor.


Emlak vergisi beyannamesi taşınmazın satın alındığı senenin sonuna kadar ilgili belediyeye veriliyor. Ödemeler ise bir sonraki sene başlıyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değeri üzerinden emlak vergisi oranının hesaplanması ile bulunuyor. Emlak vergisi oranları 2015 şu şekilde:


Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3     


Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Emlak vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor. Peki, emlak vergisi geç ödenirse ne olur? Emlak vergisi geç ödeme faizi ne kadar?


Emlak vergisini taksitlerinin zamanında ödenmemesi durumunda her ay için %1.4 oranında gecikme zammı alınıyor.



Emlak vergisi itiraz kaydı nedir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön