23 / 04 / 2024

Emlak vergisi itiraz kaydı nedir?

Emlak vergisi itiraz kaydı nedir?

Taşınmazın bulunduğu bölgedeki yaşanan sosyal ekonomik gelişmeler, taşınmazın değerini arttırabiliyor. Bu durumda emlak vergisi mevcut bedelden daha yüksek miktarda hesaplanıyor. Peki, yüksek emlak vergisine ne yapılır? Emlak vergisi itiraz kaydı nedir?



Emlak vergisi itiraz kaydı nedir?

2015 yılı emlak vergisi ödemeleri Mart ayında başlamıştı. Verginin ilk taksit ödemeleri 1 Haziran'da son buluyor. İkinci taksitlerin Kasım ayında ödeneceği verginin bedeli taşınmazın değeri üzerinden hesaplanıyor.


Taşınmazın değeri ise takdir komisyonları tarafından belirleniyor. Taşınmazın bulunduğu bölgedeki yaşanan sosyal ve ekonomik gelişmeler, taşınmazın değerini arttırabiliyor.


Hal böyle olunca emlak vergisi mevcut bedelden daha yüksek miktarda hesaplanıyor. Peki, yüksek emlak vergisine ne yapılır? Emlak vergisi itiraz kaydı nedir?


Yüksek gelen emlak vergisi itiraz kaydı ile ödenebiliyor. İhtirazi kayda ilişkin vergi kanunlarında bir tanımlama bulunmamak ile birlikte; İhtirazi Kayıt; muayyen hakları kullanmak serbestisini muhafaza etmek isteyen tarafın bu hususta vaki beyanı olarak ifade ediliyor.


Vergi Daireleri İşlem Yönergesinin 39/3. Maddesine göre mükelleflerce kanuni gerekçe gösterilerek beyan edilen matrah ve matrah kısmı üzerinden tarh edilen vergiye dava hakkının saklı tutulması yolunda beyannameye yazılı nota ihtirazi kayıt adı veriliyor.


İhtirazi kayıtla beyan edilen matrahlar üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilen vergiler için vergi mahkemelerinde dava açma süresi 30 gün oluyor.



İhtirazi kayıt dilekçesi örneği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön