23 / 04 / 2024

Emlakçı komisyonu geri alınır mı?

Emlakçı komisyonu geri alınır mı?

Gayrimenkul alacak, satacak ya da kiralayacak ve bu işlemler için bir emlakçıya başvuracaksanız, tüm bu işlerin karşılığı olarak emlakçı komisyon ödemeniz gerekiyor. Peki ödenen emlakçı komisyonu geri alınır mı?



Emlakçı komisyonu geri alınır mı?

Gayrimenkul alacak, satacak ya da kiralayacak ve bu işlemler için bir emlakçıya başvuracaksanız, tüm bu işlerin karşılığı olarak emlakçı komisyon ödemeniz gerekiyor. 


Alıcı ve satıcılar arasında aracılık görevini üstlenen emlakçıların aldığı komisyon, gayrimenkulün satış bedeli üzerinde hesaplanıyor. Buna göre, bir gayrimenkul satışı durumunda emlakçının alacağı ücret, söz konusu satış bedelinin yüzde 3'ü oranında hesaplanıyor.


Gayrimenkulün satış bedelinin yüzde 3'ü oranında komisyon alan amlakçılara bu komisyonu alıcı ve satıcının ayrı ayrı ödemesi gerekiyor. Ancak teoride kural bu olsa da, pratikte durum biraz farklı olarak karşımıza çıkıyor. 


Ülkemizde emlakçı komisyonu genellikle alıcı tarafından ödeniyor. Yani alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı yüzde 3'er komisyon alması gereken emlakçılar, bu tutarı yalnızca alıcıdan alıyor. Peki, emlakçı komisyonu geri alınır mı?


Emlak alım satım işlemlerinde emlakçının ücret alabilmesi yaptığı faaliyet sonucunda sözleşmeye bağlanmış ise alınabiliyor. Emlakçıların faaliyeti sonucunda kurulan sözleşme geciktirici koşula bağlanmışsa ücret, koşulun gerçekleşmesi hâlinde ödeniyor.


Emlakçılık sözleşmesinde emlakçıların yapacağı giderlerin kendisine ödeneceği kararlaştırılmışsa, emlakçının faaliyeti sözleşmenin kurulmasıyla sonuçlanmamış olsa bile giderleri ödeniyor.



Emlakçı sözleşme örneği!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön