29 / 03 / 2024

Kapora geri alınır mı?

Kapora geri alınır mı?

Kapora, alıcının bir mal veya hizmeti satıcısından alması işlemini garanti altına almak amacı ile alıcı tarafından talep ediliyor. Peki, emlakçıya verilen kapora geri alınır mı? İşte yanıtı..



Kapora geri alınır mı?

Kapora, alıcının bir mal veya hizmeti satıcısından alması işlemini garanti altına almak amacı ile alıcının, satıcıya satın alacağı mal veya hizmet bedelinin bir miktarı olarak ödediği meblağ olarak karşımıza çıkıyor.


Emlakçıya kapora verilirken sözleşme imzalanıyor. Kapora sözleşmesi, kapora için bırakılan meblağı tutarı, müşteri ve gayrimenkul bilgileri, gerçek satış tutarı gibi bilgilerin yer aldığı sözleşme oluyor. 


Emlakçıya ödenecek kaporanın istisnai durumlar haricinde yüzde 5'ten fazla olmaması gerekiyor. 


Kaporanın geri alınması

Kapora sözleşmede yazan esaslara bağlı olarak geri iade edilebiliyor. Genellikle alıcının taşınmazı almaktan vazgeçmesi durumunda kapora iade edilmiyor. 


Buna karşın taşınmazın satışından vazgeçilmesi durumunda alıcıya kapora iade ediliyor. Ayrıca kimi zaman alıcı vazgeçse bile emlakçı veya satıcıdan kaynaklanan kusurlar nedeni ile kaporasının iadesini mahkemede dava açarak talep edebiliyor.



Ev kapora sözleşmesi örneği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön