26 / 04 / 2024

Emlakçıya verilen komisyon geri alınır mı?

Emlakçıya verilen komisyon geri alınır mı?

Gayrimenkul alım satım ve kiralama işlemlerinde emlakçıya belli oranlarda komisyon ödemedi yapılıyor. Peki, yapılan işlemden vazgeçilmesi halinde emlakçıya verilen komisyon geri alınır mı?



Taşınmaz mal kiralama ya da alım satım işi olanlar süreci hızlandırmak için ilgilendiği lokasyonlardaki emlakçılar ile çalışabiliyor. Emlakçıların müşteri portföyünden yararlanmak isteyen vatandaşlar mal sahiplerinin emlakçılara verdiği taşınmazları gezip görme fırsatı da buluyor. 

Emlakçıya verdiği bu hizmet için komisyon bedeli ödeniyor. Komisyon kiralama ve alım satımda farklı formüllerde tahsil ediliyor. Yalnız kiracıdan tahsil edilen taşınmaz kiralama komisyonu, bir defaya mahsus olmak üzere, kontrat süresi ne olursa olsun, 1 yıllık kira bedeli üzerinden ödeniyor. Emlak kiralama komisyonu yıllık kiralama bedelinin yüzde 10’nu + KDV olarak hesaplanıyor.

Emlakçıya verilen komisyon geri alınır mı?

Emlak alım satım komisyonu ise satış bedeli üzerinden, alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV formülü ile hesaplanarak ödeniyor. Bu bedel hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil ediliyor.


Geri Dön