26 / 04 / 2024

Eski binalarda ısı pay ölçer!

Eski binalarda ısı pay ölçer!

Eski binalarda ısı pay ölçer sistemi, yasaya göre çoklu kolon ile merkezi ısıtma sistemine sahip olan eski binalarda zorunlu olarak uygulanıyor. Bu binalarda dairelerin birden fazla kolon borularından beslenmesi halinde ayrıayrı pay ölçer takılması gereki




Eski binalarda ısı pay ölçer!


Eski binalarda ısı pay ölçer, 2 Mayıs 2012 tarihinden itibaren, "Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik"in yayımı öncesinde ruhsat alan, mevcut merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda; ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemlerin kurulmasının zorunlu olduğu belirtiliyor.


Eski binalarda ısı pay ölçer sistemi, yasaya göre çoklu kolon ile merkezi ısıtma sistemine sahip olan eski binalarda zorunlu olarak uygulanmak zorunda. Bu binalarda radyatörlerin daire içerisinde birden fazla olan kolon borularından beslenmesi halinde, tümüne tek tek ısı pay ölçer takılması gerekiyor. 


Eski binalarda ısı pay ölçerlerin yanı sıra yönetmelik gereği bütün radyatörlere termostatik vana takılması zorunluluğu bulunuyor. Yasanın çıktığı 2 Mayıs 2007 tarihinden sonra yapılan merkezi ısıtmaya sahip yeni binalarda ise ruhsat alabilmek için ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemlerin kurulmasında 5 yıl şartının arandığı belirtiliyor.


Toplam ısıtma giderlerinin hesaplanmasında bina bazında merkezi ısıtma yapılıyorsa, yüzde 70'i bağımsız bölümlerin ölçülen ısı tüketimlerine göre paylaştırılıyor. Toplam ısıtma giderlerinin yüzde 30'unun ise ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve işletme giderlerinden kaynaklı ısı giderleri olarak, bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılması gerekiyor. Eğer birden fazla bina da tek merkezden ısıtma yapılıyorsa yüzde 80'inin de bağımsız bölümlerin ölçülen ısı tüketimlerine göre paylaştırılması gerekiyor. Bu durumda toplam ısıtma giderlerinin yüzde 20'si ise ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve işletme giderlerinden kaynaklı ısı giderleri, olarak bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılmış oluyor.



Pay ölçer sistemi nasıl çalışır?
Binalarda ısı pay ölçer sistemi!
5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu!
Binalarda ısı pay ölçer sistemi zorunlu mu?
Sitelerde ısı ölçer!
Pay ölçer sistemi nedir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön