29 / 03 / 2024

Pay ölçer sistemi nasıl çalışır?

Pay ölçer sistemi nasıl çalışır?

Pay ölçer sistemi nasıl çalışır?: Pay ölçer sistemi, tek sıcaklık sensörüne sahip cihazlar ile çift sıcaklık sensörüne sahip cihazlardan meydana geliyor. Her ikisinin de nasıl kullanıldığı haberimizde yer alıyor...




Pay ölçer sistemi nasıl çalışır?


Pay ölçer sistemi nasıl çalışır? sorusunu iki gruba ayırarak açıklayabiliriz. Bunlardan ilki tek sıcaklık sensörüne sahip cihazlar, ikincisi ise çift sıcaklık sensörüne sahip cihazlardır.


Tek sıcaklık sensörlü ısı pay ölçerler yalnızca radyatör yüzey sıcaklığını algılayan sıcaklık sensörüne sahip bir cihazdır. Radyatör yüzeyindeki sıcaklık değişim miktarı ile radyatör yüzey alan katsayısı ve radyatör tip katsayısı formülize edilerek radyatörün enerji tüketiminin birimsiz bir değer olarak hesaplandığı pay ölçer sistemine deniyor.


Pay ölçer sistemi nasıl çalışır?


Çift sıcaklık sensörlü ısı pay ölçerler ise radyatör yüzey sıcaklığını ve ortam sıcaklığını ölçen iki adet sıcaklık sensörüne sahip bir cihazdır.  Radyatör yüzey alan sıcaklığı ile ortam sıcaklığı arasındaki sıcaklık farkının hesaplanması şeklinde kullanılıyor. Sıcaklık farkı ile radyatör yüzey alan katsayısı ve radyatör tip katsayısı formülize edilerek radyatörün enerji tüketimi birimsiz bir değer olarak hesaplanıyor.


Isı pay ölçer kullanılan radyatörün tam orta noktasına monte ediliyor. Montaj aşamasında radyatörün tipine göre bağlantı aparatı seçiliyor. Örn; panel radyatör için punta kaynağı, dilimli radyatör için kelepçeli bağlantı aparatı kullanılır. Radyatörün önüne perde, mobilya vb. koyulacaksa sıcaklık sensörü uzatılarak, oda sıcaklığını algılayabileceği bir yere taşınabiliyor.



Isı pay ölçer kullanımı zorunlu mu?
Isı pay ölçer kanunu!
Isı pay ölçer nedir?
Isı pay ölçer yönetmeliği!
Isı pay ölçer nasıl çalışır?
Isı pay ölçer cihazı!
Pay ölçer sistemi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön