19 / 04 / 2024

Merkezi ısıtma sistemi nasıl çalışır?

Merkezi ısıtma sistemi nasıl çalışır?

Merkezi sistemle ısınan binalarda, her dairenin ne kadar ısı tükettiğini tespit edilmesi için ısı pay ölçer kullanılıyor. Peki, merkezi ısıtma sistemi nasıl çalışır?



Merkezi ısıtma sistemi nasıl çalışır?

Merkezi ısıtma sistemi; bir merkezden elde edilen ısıtma enerjisinin binalara dağıtılmasını ve bağımsız bölümlerin ısıtılmasını sağlayan sistem olarak karşımıza çıkıyor.


Enerji verimliliği yasası (ısı paylaşım yönetmeliği) gereğince, merkezi sistemle ısınan dairelerin 2012 yılına kadar pay ölçer kullanımına geçmesi gerekiyordu.  Enerji verimliliği kanunu ile merkezi ısıtma sistemi binalarda zorunlu hale getirildi. Peki, merkezi ısıtma sistemi nasıl çalışır?


Merkezi ısıtma sistemi  iki ayrı mekanizmadan oluşuyor.  Bunlarda ilki pay ölçer ve ikincisi de termostatik vana olarak karşımıza çıkıyor. 


Isı pay ölçer sistemi sayesinde içinde bulunulan ortamın sıcaklığı istenilen seviyeye ulaştığında ısı pay ölçer termostatik vanayı uyarıp, içinden geçen sıcak suyu kesiyor. Böylece ortamın sıcaklığı istenilen ayarda tutulabiliyor. Bu yöntem sayesinde enerji tasarrufu sağlanmış oluyor. 


Isı pay ölçer her dairenin kaç paralık yakıt yaktığının tespitini sağlıyor. Adaletli bir dağılım ve % 40’a varan yakıt tasarrufu elde edilmiş oluyor. 


Isı faturası daire bazında çıkmaya başlayınca, daire sakinleri otomatik olarak ısı israfını kesiyor. Pay ölçer bulunan evlerde sıcaklayınca cam açmak yerine, kalorifer kısılıyor. Böylelikle tasarruf sağlanıyor.



Merkezi sistem ısıtma pay ölçer kanunu!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön