19 / 04 / 2024

Merkezi ısıtma sistemi nerelerde kullanılır?

Merkezi ısıtma sistemi nerelerde kullanılır?

Merkezi ısıtma sistemi; her dairenin ne kadar ısı tükettiğini belirlemek amaçlı kurulan bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Peki, merkezi ısıtma sistemi nerelerde kullanılır?



Merkezi ısıtma sistemi nerelerde kullanılır?

Her dairenin ne kadar ısı tükettiğini belirlemek amaçlı kurulan sisteme ısı pay ölçer deniyor. Bu sistem merkezi sistemle ısınan binalarda zorunlu olarak biliniyor. 


Merkezi ısıtma pay ölçer sistemi Türkiye’de 2007 yılında yürürlüğe giren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılında yayınlanan ilgili yönetmelikler ile ısı pay ölçer sistemi zorunlu oldu.


Yapılan bu düzenlemeler gereğince,  yeni yapılmakta olan ve mevcut binalar, 2000 metrekare ve üzeri kapalı alana sahip ve merkezi sistemle ısınıyorlarsa 2012 yılının Mayıs ayı itibariyle ısı paylaşım sistemine geçmiş olması gerekiyordu.


Merkezi ısıtma pay ölçer sistemi sayesinde içinde bulunulan ortamın sıcaklığı istenilen seviyeye ulaştığında ısı pay ölçer termostatik vanayı uyarıp, içinden geçen sıcak suyu kesiyor. 


Böylece ısı istenilen ayarda tutuluyor ve böylece tasarruf sağlanmış oluyor.  Kalorifer peteklerinin bulunduğu tüm bina ve yapı tiplerinde ısı pay ölçer kullanılabiliyor.


Merkezi ısıtma sistemi nasıl çalışır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön