24 / 04 / 2024

Merkezi ısıtma sistemi kullanmama cezası!

Merkezi ısıtma sistemi kullanmama cezası!

Merkezi sistem ile ısınan yapılarda en çok merak edilen hususlar arasında merkezi ısıtma sistemi kullanmama cezası oluyor. İşte, merkezi ısıtma sistemi kullanmama cezası!



Merkezi ısıtma sistemi kullanmama cezası!

Isı pay ölçer cihazı, merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda ısı giderlerinin daire sakinlerinin tüketime göre paylaştırılması için tasarlanmış olarak karşımıza çıkıyor.


Her bir radyatör üzerine monte edilen ısı pay ölçer cihazları radyatörün tüketim değerini kaydeder ve dairelerin tüketim değerlerine göre ısı giderini paylaşmasını sağlıyor. 


Enerji Verimliliği Kanunu'nda merkezi ısıtma sistemi kullanmama cezası ile ilgili hüküm yer almıyor. Ancak kat maliklerinden biri ısı pay ölçer sistemine geçilmediği için yönetimi dava ederse mahkeme kararıyla ceza uygulaması söz konusu olabiliyor. 


Yasaya göre, apartmanınıza bir yetkilinin gelip sisteme geçip geçmemesi ve ceza kesmesi durumları söz konusu değil. Kanun uyarınca apartman yöneticilerinin metrekare-radyatör sayısı gibi kıstaslarla bir anlamda kafasına göre gaz faturasını paylaştırması yasaklanmış oldu.


Isı gider paylaşım usullerinin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmeliklere göre yapılacağı belirtiliyor. 


Merkezi ısıtma sistemi nerelerde kullanılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön