18 / 04 / 2024

Merkezi ısıtma sistemi faturasını kim öder?

Merkezi ısıtma sistemi faturasını kim öder?

Merkezi ısıtma sistemi bulunan binalarda kullanılması zorunlu olan ısı pay ölçer sistemi için maliklerin yöneticilere başvuruda bulunması gerekiyor. Peki, merkezi ısıtma sistemi faturasını kim öder?



Merkezi ısıtma sistemi faturasını kim öder?

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereğince ısı pay ölçer kullanımı zorunlu hale getirildi.  Eski binalarda ısı pay ölçerlerin yanı sıra yönetmelik gereği bütün radyatörlere termostatik vana takılması zorunluluğu bulunuyor.


Merkezi sistemli binalarda pay ölçer kullanımına geçmek için bireysel olarak başvuru yapılmıyor. Kullanıcıların bu sisteme geçmek için yöneticileri ile irtibata geçmesi gerekiyor.


Merkezi ısıtma sistemi bulunan binalarda kullanılan ısı pay ölçer   sistemi enerji tasarrufu sağlıyor. Pay ölçer sistemini kullanan merkezi ısıtmalı binalardaki hanelerde, yüzde 15 ile yüzde 40 arasında enerji tasarrufu sağlanıyor.


Isı pay ölçer, merkezi sistem ile ısınan binalarda her dairenin tüketimini bireysel olarak hesaplayan ve bu hesaplamalar doğrultusunda binaların ısı giderinin adil şekilde paylaştırılmasını sağlayan bir sayaç olarak karşımıza çıkıyor. Isı pay ölçer dairenin yakıt bedelini belirlediği için faturasınıda kendi oranında kat maliklerinin ödemesi gerekiyor. 


Isı pay ölçer kullanımı, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile zorunlu hale getiriliyor. Söz konusu kanun maddesi aşağıda yer alıyor:


"Merkezî ısıtma sistemine sahip binalarda, merkezî veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılır. Buna aykırı olarak hazırlanan projeler ilgili mercilerce onaylanmaz."


Merkezi ısıtma sistemi kullanmama cezası!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön