19 / 04 / 2024

Isı pay ölçer nedir?

Isı pay ölçer nedir?

Isı pay ölçer nedir?: Isı pay ölçer her radyatöre monte edilerek dairenin bireysel bazdaki toplam ısı harcamalarının tespit edilmesini buna göre de gider paylaşımı yapılabilmesini sağlayan ısı sayacına deniyor...




Isı pay ölçer nedir?


Isı pay ölçer her radyatöre monte edilerek dairenin bireysel bazdaki toplam ısı harcamalarının tespit edilmesini buna göre de gider paylaşımı yapılabilmesini sağlayan ısı sayacına deniyor. Isı pay ölçer sistemiyle her daire kullanmış olduğu enerjinin parasını ödeyebiliyor.


Isı pay ölçer nedir?

Isı pay ölçerler monte edilmiş olduğu radyatörün ısısı ile oda ısısı arasındaki farkı ölçerek kullanılan enerjiyi hesaplıyor. Gelen doğalgaz faturasından sonra konusunda uzman teknik ekip daire içerisine girmeden hiçbir kat sakinini rahatsız etmeden uzaktan okuma (RF-GSM) sistemi ile bütün kullanım değerlerini alır. Bu alınan değerler 5627 sayılı kanunda belirtildiği şekilde kullanım oranına göre paylaştırılır ve bütün kat sakinlerine ısıtma gider faturası olarak ulaştırılır. 


Isı pay ölçer sisteminde gider paylaşımlarının yasaya uygun olarak yapılması veya buna uygun hesaplama yapan yazılımların kullanılması büyük önem taşıyor.


Isı pay ölçer nedir?

- Montaj işleminde kırma-dökme ve mevcut tesisat üzerinde değişiklik yapılması işlemine gerek olmadığından, mevcutta oturulan binalar için çok uygundur.

- Daire sakinleri, her bir odanın sıcaklığını ayrı ayrı ayarlayabilir ve otomatik olarak sabit sıcaklıkta tutabilir. - Evinin sıcaklığını kendisi kontrol ettiğinden ısı tüketimini azaltabilir.

- Daire sakinleri tükettikleri ısı enerjisi oranında yakıt giderine ortak olur. Isı tüketimini kontrol altında tutan daireler daha fazla tasarruf yapabilir.

- Yakıt ekonomisi açısından bina genelinde  % 20 – %40 arasında tasarruf oluşmaktadır.

- Özellikle kazan dairesine yakın olan dairelerde; sıcaklığı sabit tutma imkânı bulunduğundan aşırı ısınma oluşmaz ve “pencereleri açıp havalandırma” yapılmadığından dolayı ısı israfı olmaz. Böylece binaya gelen yakıt faturası tutarı düşmüş olur.

- Katlar arası ve kuzey güney cephe ısınma dengesizliği ortadan kaldırılmış, alt katların çok ısınıp, üst katların devamlı ısınamama şikâyetleri ortadan kaldırılmış olur.

- Bu sistem sayesinde her daire ihtiyaç duyduğu ısıya kolaylıkla sahip olacak ve benim dairem az yandı, çok yandı gibi tartışmalar da son bulacaktır.



İç cephe ısı yalıtımı nasıl yapılır?
Siemens Isı pay ölçerleri ile yüzde 25’e varan enerji tasarrufu!
1.5 milyon konut 'ısı pay ölçümü sistemi'ne geçiyor!
Merkezi sistemli binaların ısı pay ölçere geçiş süresi doldu!
Isı pay ölçer kullanımı zorunlu mu?
Isı pay ölçer nasıl çalışır?
Isı pay ölçer kanunu!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön