18 / 04 / 2024

Isı pay ölçer sistemi!

Isı pay ölçer sistemi!

Isı pay ölçer sistemi, merkezi sistem ile ısınan binalarda her dairenin tüketimini bireysel olarak hesaplayan ve bu hesaplamalar doğrultusunda binaların ısı giderinin adil şekilde paylaştırılmasını sağlayan bir sayaç çeşididir...




Isı pay ölçer sistemi!


Isı pay ölçer sistemi, merkezi sistem ile ısınan binalarda her dairenin tüketimini bireysel olarak hesaplayan ve bu hesaplamalar doğrultusunda binaların ısı giderinin adil şekilde paylaştırılmasını sağlayan bir sayaç çeşididir. 


Türkiye’de 2007 yılında yürürlüğe giren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılında yayınlanan ilgili yönetmelikler ile ısı kontrol sistemlerinin merkezi ısıtma sistemli binalarda kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. 

Binalarda enerji performansı yönetmeliği gereğince, yeni yapılmakta olan ve mevcut binalar, 2000 metrekare ve üzeri kapalı alana sahip ve merkezi sistemle ısınıyorlarsa 2012 yılının Mayıs ayı itibariyle ısı paylaşım sistemlerini kullanmak zorunda kalıyorlar.


Isı pay ölçer sisteminin sağladığı faydalar!


Enerji tasarrufu: Dairelerin ihtiyacı kadar ısı kullanmaları, tasarrufu beraberinde getirecektir. 


Adil ödeme: Her daire tükettiği kadar ödeme yapacağından, başkasının sorumsuzca kullandığı enerjiyi ödemek zorunda kalmayacaklardır. 


Isınma konforu: Daireler yeteri kadar ısınacak gereksiz ısınma sonucu yakıt israfı olmayacaktır. Binalarda, dairelere ait tüm radyatörlerin termostatik vanalarının açık konumda tutulma zorunluluğu olduğundan daireler arası ısı dengesi sağlanacak ve ısı kaybı en aza indirilmiş olacaktır. 


Satış kolaylığı: Konutların değeri artacak, satış ve kiralama daha kolay olacaktır.



Isı pay ölçer kanunu!
Pay ölçerler, 1 milyon 800 bin daire ve 300 bin kamu lojmanını kapsayacak!
Isı pay ölçer nasıl çalışır?
Isı pay ölçer kullanımı zorunlu mu?
Isı pay ölçer kanunu!
Isı pay ölçer nedir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön