29 / 03 / 2024

Isı pay ölçer sistemi kurulmayan apartmanlar ceza öder mi?

Isı pay ölçer sistemi kurulmayan apartmanlar ceza öder mi?

Isı pay ölçer kullanımı, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılında yayınlanan ilgili yönetmelikler ile zorunlu hale getirildi. Peki, ısı pay ölçer sistemi kurulmayan apartmanlar ceza öder mi?



Isı pay ölçer sistemi kurulmayan apartmanlar ceza öder mi?

Isı pay ölçer kullanımı, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılında yayınlanan ilgili yönetmelikler ile ısı kontrol sistemlerinin merkezi ısıtma sistemli binalarda zorunlu hale getirildi.


Yönetmelik gereğince, yeni yapılmakta olan ve mevcut binalar, 2000 metrekare ve üzeri kapalı alana sahip ve merkezi sistemle ısınıyorlarsa 2012 yılının Mayıs ayı itibariyle ısı paylaşım sistemine geçmiş olması gerekiyordu.


Isı ölçer sistemiyle her daire kendi kullanmış olduğu enerjinin parasını ödüyor. Isı pay ölçerler kurulmuş olduğu radyatörün ısısı ile oda ısısı arasındaki farkı ölçerek kullanılan enerjiyi hesaplıyor. Peki, ısı pay ölçer sistemi kurulmayan apartmanlar ceza öder mi?


Isı pay ölçer kullanmama cezası!

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununda ceza yaptırımıyla ilgili herhangi bir made bulunmuyor. Ancak bir kat sakininin ısı pay ölçer sistemine geçilmediği için yönetimi dava ederse mahkeme kararıyla ceza uygulanabiliyYani yasanın mevcut halinde apartmanınıza bir yetkilinin gelip sisteme geçip geçmemesi ve ceza kesmesi durumları söz konusu değil.


Kanun uyarınca apartman yöneticilerinin metrekare-radyatör sayısı gibi kıstaslarla bir anlamda kafasına göre gaz faturasını paylaştırması yasaklanmış oldu.Kanun hükmünce, bakanlığın yetkilendirdiği ve denetlediği firmaların cihazları ölçüm yapacak ve bu firmalar paylaşımı yapması gerekiyor. 


Isı gider paylaşım usullerinin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmeliklere göre yapılacağı belirtilmiştir. 


Isı pay ölçer nerelerde kullanılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön