28 / 03 / 2024

Ev alınca kira kontratı ne olur?

Ev alınca kira kontratı ne olur?

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiralamalarında kiracı ile kiraya veren tarafların hak ve sorumlulukları Borçlar Kanunu kapsamında belirleniyor. Peki, ev alınca kira kontratı ne olur? Tarafların hakları nelerdir?



Ev alınca kira kontratı ne olur?

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiralamalarında kiracı ile kiraya veren tarafların hak ve sorumlulukları Borçlar Kanunu kapsamında belirleniyor. Kanunen haklı nedenler olmaksızın mal sahibi kiracısından tahliyesini isteyemiyor.


Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor. 


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremiyor. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebiliyor.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebiliyor. Peki, ev alınca kira kontratı ne olur?


Ev alınca kira kontratı..

Kanunen kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.


Ev satışında ödenecek vergiler nelerdir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön