20 / 04 / 2024

Ev için ne kadar çevre temizlik vergisi ödenir?

Ev için ne kadar çevre temizlik vergisi ödenir?

Çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunduğu çevre temizlik hizmetleri için konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılardan tahsil ediliyor. Peki, ev için ne kadar çevre temizlik vergisi ödenir?



Ev için ne kadar çevre temizlik vergisi ödenir?

Çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunduğu çevre temizlik hizmetleri için konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılardan tahsil ediliyor.


Meskenlerde vergi su faturasına yansılırken, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için belediyeye ödeme yapılması gerekiyor.


Peki, ev için ne kadar çevre temizlik vergisi ödenir? Evde kiracı varsa vergi sorumlusu kim olur?


Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanacaktır.


Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, aşağıda yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecektir.


Vergi, emlak vergisi ile aynı dönemler içinde ödeniyor. İşyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödemelerin Mart, Nisan, Mayıs ile Kasım aylarında belediyeye yapılması gerekiyor.


Evde kiracının olması halinde, vergi mükellefi kiracı oluyor ve kiracı su faturası ile birlikte vergiyi ödemiş oluyor.


Çevre temizlik vergisi bina grupları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön