27 / 04 / 2024

Ev sahibinin evi satması durumunda kiracı hakları!

Ev sahibinin evi satması durumunda kiracı hakları!

Taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasında yapılan anlaşma adına bir sözleşme imzalanıyor. Ev sahibi isterse kiraya verdiği evi satabiliyor. Peki, ev sahibinin evi satması durumunda kiracı hakları nelerdir?



Ev sahibinin evi satması durumunda kiracı hakları!

Taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasında yapılan anlaşma adına bir sözleşme imzalanıyor. Taraflara birtakım hak ve sorumluluk yükleyen bu sözleşme, feshedilene kadar devam ediyor.


Bu sözleşme ile kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlenmiş oluyor.


Ancak bu sözleşmenin imzalanması mal sahibinin tasarruf hakkını kısıtlamıyor. Ev sahibi isterse kiraya verdiği evi satabiliyor. Peki, ev sahibinin evi satması durumunda kiracı hakları nelerdir?


Evin satılması halinde sözleşmenin yeni tarafı, evi satın alan malik oluyor. Yeni malikin de bu eve ihtiyacı olması durumunda kiracısından tahliyesini isteyebiliyor.


Yeni malik, bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebiliyor. Bu durum kanunda şu şekilde açıklanıyor:


Yeni malikin gereksinimi

Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.


Eski ev sahibinin evi boşaltma süresi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön