25 / 04 / 2024

Ev sahibinin evi satması!

Ev sahibinin evi satması!

Kira kontratı bitmeden ev sahibinin evi satması durumunda öncelikle en geç altı ay sonra evin boşaltılması gerektiğini bildiren bir ihtarname çekmesi gerekiyor. Eğer ev sahibi bu ihtarnameyi çekmezse kira kontratı aynı haliyle devam ediyor...




Ev sahibinin evi satması!


Kiracı olarak oturulan evin sahibi tarafından bir başkasına satılması durumunda kiracıların bazı hakları bulunuyor. Kira kontratı bitmeden ev sahibinin evi satması durumunda öncelikle en geç altı ay sonra evin boşaltılması gerektiğini bildiren bir ihtarname çekmesi gerekiyor. Eğer ev sahibi bu ihtarnameyi çekmezse kira kontratı aynı haliyle devam ediyor. 


Ev sahibinin evi satması durumunda evi satın alan kişi yani yeni ev sahibi de kiracıya ihtarname çekebiliyor. Bu durumda kiracının evi boşaltmak için acele etmesine gerek yok. Çünkü kiracı yeni ev sahibi ile evi boşaltacağı tarih konusunda anlaşabilir. 


Yeni ev sahibi ihtarname çektikten 6 ay sonra kiracı evi boşaltmamışsa, dava açabiliyor. Ancak burada 6 ay önce ihtarname çektiğini ispatlama zorunluluğu bulunuyor. Burada önemli nokta ise ev sahibinin satın aldığı konuta acil ihtiyacı olduğunu mahkemeye kabul ettirmesidir. Eğer ev sahibinin aynı belediye sınırları dahilinde başka bir evi varsa, mahkemeye yeni satın aldığı eve acil ihtiyacı olduğunu kabul ettirmesi güç olacaktır. Bu durumda mahkeme ev sahibinin bu talebini geri çevirebiliyor.


Kiracı kira kontratı bitmeden de evden çıkmak isteyebilir. Bu durumda kiracının kontrat bitiş tarihinden en geç 15 gün önce sözleşmenin yenilenmesini istemediğini ev sahibine bildirmesi gerekiyor. Aksi halde kiracının sözleşmenin bittiği tarihten önce evden çıkmaya hakkı yok. Böyle bir durumda kiracı evi erken boşaltmak için ev sahibi ile fikir birliğine varırsa, o zaman sorun olmaz. Kiracı ile kiralayan anlaşamazsa, kiracı evi boşaltsa bile kontrat bitim süresine kadarki kiralarını ödemek zorunda kalır. 



Kiranın elden ödenmesi sorun yaratır mı?
Kiracının ödemekle yükümlü olduğu masraflar!
Ev sahibi kiracı çıkarma nedenleri!
Ev sahibi tahliye taahhütnamesi örneği!




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön