20 / 04 / 2024

Gelirli site oluşumu için 10 tavsiye!

Gelirli site oluşumu için 10 tavsiye!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için ''geliri olan siteler oluşturabilmek'' konusunu kaleme aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı....



Normalde sitelerin geliri değil,  gideri olur, bu gider yönetim planında belirtilen şekilde demirbaş bedeli  veya yönetim aidatı adı altında malik, sakinlerden toplanan avans geliri ile karşılanır. Bir çok sitede, enerji,personel,malzemeden üretilen  hizmet giderleri bu şekilde finanse edilir.


Halden anlayan müteahhitler, imalatı ihtiyaç listesi üzerinden değil, yaşam senaryosu yaklaşımı ile, mimarlar grubu ve site yönetimleri danışmanı  ortak akıl ve tecrübesi ile aidat dostu siteler yaparlar.


İşte geliri olan siteler oluşturabilmek için müteahhitlerimize tavsiyeler


1. İmalatı ihtiyaç listesi ile değil yaşam senaryosu üzerinden yaptırınız.


2.İmalatta mimar grubunu, site yönetim danışmanı ile birlikte çalıştırınız.


3.Emsal dışı iskana konu kapıcı,bekçi dairelerini blok içi yerine, imar mevzuatının müsaade ettiği gibi, düz ayak girişli- bitişik veya ayrı bir blok olarak inşa ediniz, buraları oturumda geçici yönetim kararı ile ticari veya mesken olarak kiraya veriniz.


4. Otopark alanlarının kot üstü bölümlerinde KMK madde 10’da bahsedildiği şekilde ileride kiralanabilir bölümlere ayrılacak ve geliri site giderlerine harcanacak mimari taçlar yapınız.


5. Küçük parsellerde butik siteler yerine, mümkün olduğunca tevhitle büyük parseller oluşturarak aynı yönetim ve duvar içinde daha çok bağımsız bölümü bir araya getiriniz. Bu şekilde site aidat giderlerinin %25 kadarını oluşturan güvenlik hizmet giderlerindeki personel sayısı azalacaktır.


6. Otomasyon olarak da bilinen, isim ve işlevinin “Kriz Yönetim Merkezi” olmasını önerdiğim alanları sitenin ana girişindeki güvenlik kontrol ofisinin yanına veya onu kapsayacak şekilde tasarlatınız. Bu şekilde asgari üç güvenlik personeli tasarrufu yapmış olursunuz. (2016 maliyeti 10.500 TL/AY)


7. Site yönetim ofislerini, sosyal tesislerin girişine yerleştiriniz. Bu size asgari bir personel tasarrufu sağlar. (2016 maliyeti 2750 TL/AY)


8. Aydınlatma, numaralandırma, posta kutusu gibi ortak alanlardaki imalatlarda temel ve yerli malı ürünler kullanınız. Bu site yönetiminde bakım maliyetlerini düşürecektir


9.Aydınlatma,ısıtma vb. ekipmanda enerji tasarruflu, bakımı hatta imalatı lokal malzeme ve ürünleri tercih ediniz.


10. Dış cephe giydirmelerinin temizlik ve bakım erişimi kolaylığını vinçsiz olarak yapacak şekilde  tasarlatınız. 


Yüzlerce site tecrübesinden oluşan, tavsiyelerimiz yazılarda devam edecektir.



www.konutsitesiyonetimi.com





Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı
Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 





Aidat dostu site nedir?


Geri Dön