19 / 04 / 2024

Genel sığınaklar nelerdir?

Genel sığınaklar nelerdir?

Genel sığınak yapılarının, 19910 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sığınak Yönetmeliği ve 21624 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Otopark Yönetmeliğine uygun olarak inşa edilmesi gerekiyor. Peki bu yapılar nelerdir? Genel sığınaklar nelerdir?



Genel sığınaklar nelerdir?

8 Eylül 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe göre, genel sığınaklar, halkın korunmasını sağlamak amacıyla kamu tarafından yapılan sığınak yapılarına deniyor.


Söz konusu hükümler, yönetmeliğin 8. maddesinin 57. bendinde şu şekilde sıralanıyor:


57) Genel sığınaklar

Halkın korunmasını sağlamak amacıyla kamu tarafından yapılan sığınak yapılarıdır. Genel sığınaklar; sinema, tiyatro, eğlence yeri, otopark, garaj, kapalı çarşı ve pasaj gibi yapı ve tesisler ile park, ağaçlandırılacak alan, rekreasyon, yeşil ve açık alan, yol ve meydanların altında inşa edilebilir. 


Ayrıca metrolar ve yer altında yapılacak sığınak kullanımına da uygun yapı ve tesislerin genel sığınak olarak kullanılmak üzere tedbir alınarak inşa edilmeleri esastır. 


Genel ve özel sığınakların inşa edilmesi ve kullanılmasında 25/8/1988 tarihli ve 19910 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sığınak Yönetmeliğine, otoparkların inşa edilmesinde 1/7/1993 tarihli ve 21624 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Otopark Yönetmeliğine uyulur.



Sığınak nedir?
Sığınak Yönetmeliği!
Otopark Yönetmeliği!
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön