25 / 04 / 2024

Geri görünüm nedir?

Geri görünüm nedir?

İmarda geri görünüm, ön görünüm ve etkilenme bölgeleri, 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu kapsamında karşımıza çıkıyor. Kanun gereğince, boğaz bölgesi bu üç bölgeye ayrılıyor. Peki geri görünüm nedir?



Geri görünüm nedir?

İmarda geri görünüm, ön görünüm ve etkilenme bölgeleri, 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu kapsamında karşımıza çıkıyor. Kanun gereğince, boğaz bölgesi bu üç bölgeye ayrılıyor.


1-Ön görünüm bölgesi

2-Geri görünüm bölgesi

3-Etkilenme bölgesi


"Geri görünüm bölgesi; öngörünüm bölgesine bitişik olan ve 22/7/1983 tarihli 1/5000 ölçekli nazım planında gösterilen coğrafi bölgedir."


"Öngörünüm bölgesi; Boğaziçi sahil şeridine bitişik olan ve 22/7/1983 tarihli 1/1000 ölçekli imar uygulama planında gösterilen bölgedir."


"Etkilenme bölgesi; öngörünüm ve geri görünüm bölgeleri dışında 22/7/1983tarihli ve 1/5000 ölçekli nazım planında gösterilen ve Boğaziçi sahil şeridi,öngörünüm ve geri görünüm bölgelerinden etkilenen bölgedir. "


2960 sayılı kanun ile geri görünüm ve etkilenme bölgelerine belirli yapılaşma izni verilirken; ön görünüm bölgelerinde olup da üzerinde yapı bulunmayan  parseller yeşil alan statüsü olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle bu parsellere yapı yapılması mümkün olmuyor.


Ancak, tescilli eski eserlerin bulunduğu parsellerde istisna söz konusu. Şu an için boş olan ancak zamanında üzerinde tarihi eser niteliğinde yapı bulunduğu, eski haritalarla, cephe fotoğraflarıyla ve yapılacak arkeolojik temel kazısıyla, koruma kurullarına ispat edilen yapılar, koruma kurullarının izni çerçevesinde imar kısıtlaması olmadan yeniden yapılabiliyor.


Kanuna göre, mevcut yapıların yıkılıp yeniden yapılmasına bile izin verilmiyor.  Mevcut bir yapı yıkılırsa (istisnalar hariç) yeniden yapılması mümkün olmuyor. Mevcut yapıların yıkılması halinde o parsel artık yeşil alan olarak kabul ediliyor.


Boğaziçi Kanunu!



Geri Dön