29 / 03 / 2024

Hazine taşınmazı nedir?

Hazine taşınmazı nedir?

Hazine taşınmazlarının idaresi hakkında yönetmelik gereğince, kimi hazine taşınmazları satışa sunulabiliyor. Peki hazine taşınmazı nedir? Hazine taşınmazlarının satışı nasıl yapılır? İşte hazine taşınmazı satış işlemleri..



Hazine taşınmazı nedir?

Hazine taşınmazı; Devlete ait olan taşınmazlara deniyor. Bu arazilerin yönetim ve tararrufu da devletin elinde oluyor. Hazine taşınmazlarının idaresi hakkında yönetmelik gereğince, kimi hazine taşınmazları satışa sunulabiliyor.


Hazine taşınmazı satışı için kişilerin taşınmaz malın bağlı bulunduğu ilçede ise malmüdürlüğü, İlde ise Defterdarlık  Emlak  Müdürlüğü veya Milli Emlak Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekiyor. Müracaat bir dilekçe ile yapılabiliyor.


Dilekçede satın alınmak istenilen Hazine taşınmazının özelliklerinin (ada, parsel,yüzölçüm v.s.) bulunduğu, açık adresinin yazılması gerekiyor.


Bu şekilde yapılan müracaattan sonra kişiye ilgili taşınmazın ihale günü ve saati bildiriliyor.


Hazine taşınmazı nasıl satılır?

Hazine taşınmazı satışlarında açık teklif usulü ve kapalı teklif usulü olmak üzere iki türlü ihale usulü bulunuyor. İhalelerde geçici teminat miktarı ilanda belirtiliyor. Bu miktar tahmin edilen bedelin % 10'u ile % 30 arasında bir bedel oluyor.


Taşınmazların satış bedeli, ihale kararının veya satışın uygun görüldüğünün bildirilmesini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde peşin veya taksitle ödenebiliyor. 


Satış bedelinin taksitle ödenmesi halinde, bedelin en az dörtte biri peşin, kalanı en fazla iki yılda, eşit taksitlerle ve üçer aylık dilimler halinde kanunî faizi ile birlikte tahsil ediliyor. 


Bedelin taksitle ödenmesi halinde idare ile alıcı arasında örneği (Ek-5) de yer alan "Taksitli Satış Sözleşmesi" düzenlenyoir, sözleşmenin bir örneği alıcıya veriliyor.


Taksitlerin vadesinden önce ödenmesi durumunda, tahsil tarihi itibariyle faiz hesaplanıyor.


Hazine taşınmazlarının idaresi hakkında yönetmelik 2014!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön