25 / 04 / 2024

Yabancılara hazine taşınmaz malı satılabilir mi?

Yabancılara hazine taşınmaz malı satılabilir mi?

Hazine taşınmaz malları doğrudan satılabildiği gibi ihale yolu ile de satılabiliyor. Peki, yabancılar bu ihalelere katılabilir mi? Yabancılara hazine taşınmaz malı satılabilir mi? İşte yanıtı..



Yabancılara hazine taşınmaz malı satılabilir mi?

Hazine taşınmazları doğrudan satılabildiği gibi ihale yolu ile de satılabiliyor.Hazine arazisi satış ihale ilanları gazete, internet ve defterdarlık binalarının ilan tahtaları olmak üzere 3 yolla duyuruluyor. 


Gazete ile yapılacak ilk ilan ile ihale günü arası 10 günden, son ilan ile ihale günü arası 5 günden az olmamak üzere toplam iki defa duyuruluyor.  Ayrıca ihalenin tahmin edilen bedeli her yıl bütçe kanunu ile belirlenen bedelin 3 katını aşıyorsa,  bir kere de resmi gazete de yayınlanıyor. 


İnternet ortamında ise ilanlar www.maliye.gov.tr/defterdarliklar/ sitesinin  taşınmaz mal ihale ilanları kısmından duyuruluyor. Ayrıca defterdarlık binasının ilan tahtalarında da duyurulara yer veriliyor. Peki, yabancılar bu ihalelere katılabilir mi? Yabancılara hazine taşınmaz satışı yapılıyor mu?


Hazine arazisi yabancılara satılır mı?

2644 sayılı Tapu Kanununun 35. maddesine göre Yabancı uyruklu gerçek kişiler, karşılıklı olmak ve kanunî sınırlamalara uyulmak kaydıyla, Türkiye'de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, uygulama imar planı veya mevzii imar planı içinde bu amaçlarla ayrılıp tescil edilen taşınmazları edinebiliyor.


Sınırlı aynî hak tesis edilmesinde de aynı koşullar aranıyor. Yabancı uyruklu bir gerçek kişinin ülke genelinde edinebileceği taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikte sınırlı aynî hakların toplam yüzölçümü iki buçuk hektarı geçemiyor.


Satılamayacak hazine taşınmaz malları nelerdir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön