25 / 04 / 2024

Taşınmaz nedir?

Taşınmaz nedir?

Arsa, arazi, bina, apartman, iş yeri, konut, villa gibi mülkler, taşınmaz olarak nitelendiriliyor. Peki taşınmaz nedir, detayları...



Taşınmaz nedir?

Taşınmaz nedir, tanımı: Özüne bir zarar verilmeksizin bir yerden diğer bir yere taşınması mümkün olmayan, yerinde sabit duran mallardır. Taşınmaz mallar; arsa, arazi, bağımsız bölüm (bina, apartman, iş yeri, konut, villa, fabrika) gibi mülklerdir.


Taşınmaz nedir?

Taşınmaz mallar, gayrimenkul olarak da biliniyor. Taşınmaz malların kayıtları kadastro gören yerlerde tapu sicilinde, kadastro görmeyen yerlerde zabıt defterlerinde tutuluyor.

Tapusu olmayan taşınmazların devri ise zilyetlik hükümlerine göre harici senet veya noterde yapılıyor.


Taşınmaz mülkiyeti

Türk Medeni Kanunu'na göre taşınmaz mülkiyetinin konusu arazileri, tapu kütüğünde ayrı sayfada kaydedilen bağımsız ve sürekli hakları ve kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümleri kapsıyor.


Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması

Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması Türk Medeni Kanunu'na göre tescil ile olabiliyor. Miras, mahkeme kararı, cebriicra, işgal, kamulaştırma halleri ile kanunda öngörülen diğer hallerde, mülkiyet tescilden önce kazanılıyor. Ancak, bu hallerde malikin tasarruf işlemleri yapabilmesi, mülkiyetin tapu kütüğüne tescil edilmiş olmasına bağlı oluyor.


Taşınmaz malikinin sorumluluğu

Bir taşınmaz malikinin mülkiyet hakkını bu hakkın yasal kısıtlamalarına aykırı kullanması sonucunda zarar gören veya zarar tehlikesi ile karşılaşan kimse, durumun eski haline getirilmesini, tehlikenin ve uğradığı zararın giderilmesi için dava açabiliyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön