10 / 05 / 2024

Hibe gayrimenkul vergisi ne kadar?

Hibe gayrimenkul vergisi ne kadar?

Hibe gayrimenkul vergisi, bir gayrimenkulün bir bedel almadan bir başkasına devredilmesi sırasında ödenmesi gereken vergi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, hibe gayrimenkul vergisi ne kadar? İşte yanıtı...



Hibe gayrimenkul vergisi ne kadar?

Hibe gayrimenkul vergisi, bir gayrimenkulün bir bedel almadan bir başkasına devredilmesi sırasında ödenmesi gereken vergi olarak karşımıza çıkıyor.


Aile içinde tapu devrinde bulunmak isteyen aile fertlerinin yapacakları işlemler de tapunun hibe edilmesi işlemi olarak tanımlanıyor. Tapu dairesinde yapılacak hibe işlemi her gayrimenkul için ayrı olarak düzenleniyor.


Tapu dairelerinde yapılacak hibe için bazı evrakların temin edilmesi ve tapu hibe harcının da ödenmesi gerekiyor.


Tapunun hibe edilmesi hususunda; hibe edecek kişinin, gayrimenkulü çocuklarından birine ya da eşine bağışlaması halinde; diğer mirasçıların da saklı pay hakkı bulunuyor. 


Diğer mirasçılar bu duruma itiraz etme hakkına sahip oluyor. Bu durumda saklı pay hakları bağışlanamadığı için bu hakları korunuyor.


Hibe gayrimenkul işlemi için neler gerekli?

- Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi

- Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

- Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.

- Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.

- Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.


Hibe gayrimenkul vergisi ne kadar?

2014 yılında yapılan düzenlemeler sonucunda tapu hibe bedeli hibe edilen taşınmaz malın belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere beyan edilen değeri üzerinden binde 68,31 oranı olarak tahsil ediliyor.


Taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.



Aile içinde tapu devri!
Tapu harcında satış mı, bağış mı?


Geri Dön