20 / 04 / 2024

Hisseli arsa nasıl satılır?

Hisseli arsa nasıl satılır?

Birden fazla kişinin hak sahibi olduğu arsalara hisseli arsa deniyor. Peki, hisseli arsa nasıl satılır? İşte, hisseli arsanın satışı!



Hisseli arsa nasıl satılır?


Birden fazla kişinin hak sahibi olduğu arsalara hisseli arsa deniyor. Hisse sahipleri de hissedar olarak adlandırılıyor. Hisseli arsalar, bütün hisse sahipleri tarafından satılabiliyor. Bununla birlikte tek hissedarlar da hisse satışı gerçekleştirebiliyor.  


Bir arsa üzerinde birden çok hak sahibi varsa o arsa hisseli arsa olarak belirleniyor. Hisseli arsalar paydaşlara veya paydaş olmayan üçüncü kişilere de satılabiliyor.


Hisseli arsa satışı eğer paydaş olmayan bir kişiye yapılırsa, diğer hisse sahiplerinin öncelikli olarak satın alma hakkı bulunuyor. Bunun dışında hisseli arsa, hak sahiplerinden birine satılmak istenirse '' şufa hakkı '' denilen durum geçerli olmuyor.


Hisseli arsalar paydaş olmayan birine satılırsa, hak sahibi olan diğer paydaşlar bireysel olarak 1 ay veya 10 yıl içerisinde duruma dava ile itiraz edebiliyor. Dava sonucunda diğer paydaşlar arsanın satış bedelini ödeyerek arsa hisseni alıcıdan tekrar alabiliyor.


Paydaşların bu haktan faydalanabilmesi için alıcıya karşı dava açması gerekiyor. Dava dışında bu hakkın kullanılması söz konusu olmuyor. 


Hisseli tapu satışı iptal edilebilir mi



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön