25 / 04 / 2024

Hisseli tapu nasıl satılır?

Hisseli tapu nasıl satılır?

Hisseli tapular, gayrimenkule birden fazla kimsenin sahip olması halinde söz konusu oluyor. Bu şekilde hisse sahibi olan kimseler taşınmaz mal hakkında tasarrufta bulunmak isteyebiliyor. Peki, hisseli tapu nasıl satılır?



Hisseli tapu nasıl satılır?

Hisseli tapular, gayrimenkule birden fazla kimsenin sahip olması halinde söz konusu oluyor. Bu şekilde hisse sahibi olan kimseler taşınmaz mal hakkında tasarrufta bulunmak isteyebiliyor.


Peki, hisseli tapuyu, hissedarların bir kısmının satmak istemesi, diğer kısmın satmak istememesi halinde ne olur? Hisseli tapu nasıl satılır?


Satışa hissedarların tümünün onay vermesi..

Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar varsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. 


İsteyen hissedarlar birbirlerine ya da toplu olarak bir avukata vekalet de vererek, satış işlemini gerçekleştirebiliyor. 


Satışa hissedarların tümünün onay vermemesi..

Hisse sahiplerinden biri eğer hissesini satmak istemezse satış iptali davası açabiliyor. Buna karşılık, ortaklığın giderilmesi davası açılarak, hisseli tapunun mahkemece açık artırmaya satılması istenebiliyor. 


Böylece hisseli evin satışına karar veriliyor, satıştan elde edilen para ise paydaşlar arasında paylaştırılıyor.


Ortaklığın giderilmesi davası..

Ortaklığın giderilmesi davasında yetki Sulh Hukuk Mahkemelerinde oluyor. Dava açmak için, taşınmaz hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesine bir dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekiyor. 


Hisseli tapuda satış iptali!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön