19 / 04 / 2024

Hisseli tapu nasıl çıkarılır?

Hisseli tapu nasıl çıkarılır?

Birden fazla kişinin hak sahibi olduğu tapuya hisseli tapu deniyor. Hisse sahipleri de hissedar olarak biliniyor. Peki, hisseli tapu nasıl çıkarılır?



Hisseli tapu nasıl çıkarılır?

Birden fazla kişinin hak sahibi olduğu tapuya hisseli tapu deniyor.  Hisse sahipleri de hissedar olarak biliniyor. Hisseli tapu, bütün hisse sahipleri tarafından satılabiliyor. 

Bununla birlikte tek hissedarlar da hisse satışı yapabiliyor.


Hisseli bina tapusu satışının gerçekleşebilmesi için diğer hissedarlardan onay alınması gerekiyor. Onay sürecinde diğer hissedarlar önalım hakkını kullanmak isteyebiliyor. Bu hakkın kullanılmaması halinde ise taşınmaz 3. şahsa satılabiliyor.


Gayrimenkul satışı için onay verilmemesi durumunda ortaklığın giderilmesi için dava açılabiliyor. Bu dava diğer hissedarlara karşı açılıyor.


Gayrimenkul sahiplerinden herhangi biri, taşınmazın satılması için “izalei şuyu” davası açabiliyor. İzalei şuyu davası mahkeme tarafından tüm ortakların haberdar edilerek gayrimenkulun bedelinin belirlenmesi ve icra yolu ile gayrimenkulün satılarak ücretin hissedarlar arasında paylaştırılması işlemine deniyor. 


Hisse sahiplerinden sadece biri dahi izalei şuyu davası açmak istese, dava açılabiliyor ve mahkeme gayrimenkulün satışını yapabiliyor. 


Hisseli tapuda muvafakatname örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön