19 / 04 / 2024

Home ofis emlak vergisi nasıl ödenir?

Home ofis emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi, taşınmaz malın türüne göre belirlenen oranlar ile hesaplanıyor. Peki, bir konut hem ev hem işyeri olarak kullanılırsa ne olur? Home ofis emlak vergisi nasıl ödenir?



Home ofis emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi, taşınmaz malın türüne göre belirlenen oranlar ile hesaplanıyor. Mesken, işyeri, arsa ve arazilerde emlak vergisi hesabı büyükşehirde yüzde 100 zamlı olarak yapılıyor.


Peki, bir konut hem ev hem işyeri olarak kullanılırsa ne olur?  Home ofis emlak vergisi nasıl ödenir?


Bir konutun işyeri olarak kullanılması veya ikamete mahsus mahallerinden bir kısmının dükkân, mağaza, depo gibi ticaret ve sanat icrasına mahsus mahaller haline dönüştürülmesi halinde vergi değerini değiştiren sebep söz konusu olacak ve yeni duruma göre vergilendirilmesi gerekiyor.


Buna göre home ofislerin vergi oranı işyeri vergi oranları ile aynı oluyor. İşyeri emlak vergisi oranları:


Normal yörede: binde 2

Büyükşehirde: binde 4


Peki, home ofis olarak kullanılan mesken için muafiyet uygulanabilir mi?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunununda yer alan indirimli bina vergisi uygulaması sadece konutlara tanınmış bir imkan oluyor. 


Fiilen işyeri olarak kullanılan binanın konut vasfını kaybetmesi nedeni ile 1319 sayılı Kanunun 8 inci maddesi kapsamından çıkıyor.


Bu açıklamalara göre, taşınmazın hem mesken olarak kullanılmaması, hem de işyeri olarak kiraya verilmesi neticesinde kira geliri elde edilmesi nedenleriyle adınıza kayıtlı bulunan taşınmaz için indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulanmıyor.



Gecekondu emlak vergisi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön