23 / 04 / 2024

İcra nelere el koyabilir?

İcra nelere el koyabilir?

Borçlunun borcunun ödememesi durumunda alacaktı borcun tahsili için icra talebinde bulunabiliyor. İcra talebi doğrultusunda icra memurları haciz işlemi için eve gelebiliyor. Peki, eve gelen icra nelere el koyabilir?



İcra nelere el koyabilir?

Haciz borçlu kişinin borcu miktarınca menkul, gayrimenkul ve üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklarına cebri icra suretiyle kısıtlama yapılması,el konulması durumuna deniyor. 


İcra işlemi alacaklı lehine yapılan bir işlem olsa da alacaklı, borçlu ve üçüncü kişilerin hakları gözetilerek uygulanıyor. Haczin gerçekleşebilmesi için ödeme takibinin gerçekleşmesi gerekiyor. Takibin kesinleşmesi;ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz edilmemesi ve borcun ödenmemesi halinde oluyor. İcra müdürlüğü tarafından gönderilen tebligatlar genellikle icra takibi üzerine düzenlenen ödeme veya icra emri içeriyor.


Borçlunun ve birlikte yaşadığı diğer aile fertlerinin yaşamlarını sürdürebilmesi için zorunlu olan eşyaların haczedilmiyor. Bu bağlamda; borçlu ve aile bireyleri için gerekli olan eşyaların lüzumlu olup olmadığı tespit ediliyor.  Tespit sonucunda koltuk takımı, buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın, halı vb. gibi ev eşyaları lüzumlu eşya olup, haczedilmiyor. Ancak bu eşyalardan 2 tane mevcut ise biri haczedilebiliyor. Bu hususla ilgili açıklamalara İcra ve İflas Kanunu'nda yer veriliyor;


İcra  işlemi, icra müdürlüğünden gelen tebligatta belirtilen süre içinde borcun kapatılması durumunda durduruluyor. Ayrıca haciz, alacaklının ya da vekilinin talebi doğrultusunda da durdurulabiliyor. Haczin durdurulamaması gibi durumlarda İcra Müdürü ile alacaklı, borçlunun evine gelerek, gayrimenkul ve menkul malların rayiç bedelleri belirlenerek satışa sunulmak üzere mallara el koyuyor. Peki, icra nelere el koyabilir?


Koltuk takımı, buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın, halı vb. gibi ev eşyaları lüzumlu eşya olup, haczedilmiyor. Fiyatı yüksek, muhafaza ve paraya çevrilmesi kolay, alıcısı bulunabilecek olan LCD, Plazma TV, kurutma makinası gibi eşyalar, haczedilebiliyor. 


Eve gelen icra nasıl durdurulur?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön