20 / 04 / 2024

Banka hangi durumlarda eve el koyabilir?

Banka hangi durumlarda eve el koyabilir?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''kredi kartına borcuna banka eve el koyar mı?'' sorusunu yanıtladı.



Kardeşlerim arasında ağır zihinsel özürlü olanlar var. Benim de bir dairem var, dairemi sağlıklı olan kardeşimin üzerine yapmak istiyorum. Fakat o da 14 yaşından beri rakı içiyor, zaman zaman borçlanıyor. Kredi kartına borç yaparsa banka eve el koyar mı? ● M.M.


Bir kimse borcunu ödemezse alacaklı borçlu aleyhine icra takibi yapar, takip kesinleştiğinde de malvarlığına haciz tatbik eder. Haczin sonunda da hacizli mal satışa çıkarılır, ihale yolu ile satılır, paraya çevrilir, borç ödenir. Sorunun içindeki “El koyulur mu?” tanımlamasının karşılığı budur. Sizin dairenizi devrettiğiniz kardeşiniz de sadece bankalara değil kime borçlanırsa borçlansın durum budur. Kardeşinizin durumunda olan birinin malvarlığı her zaman risk altındadır. Ancak hukuki olarak hatırlatmak zorunda olduğum bir husus var. Bizim hukukumuza göre şahıs bazı hallerde vesayet altına alınabilir. Bahsettiğim bazı hallerden biri de şudur: Savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetim.


VASİ TAYİN EDİLİR

Kardeşinizde bu durum tespit olunduğuna göre mahkemeden kendisine bir vasi tayini talep etmek mümkün ve hatta gereklidir. Bu halde kendisi borçlanamayacak, borçlandırıcı işlem yapamayacaktır. Malvarlığının elden çıkarılması, örneğin satılması için mahkemeden izin alınacaktır. Yani vesayet altındaki kişi koruma altındadır. Bu yola başvurmanız kardeşinizin de yararınadır. Tatbikatta mümkün olduğu kadar en yakınındaki kişi vasi olarak atanır.


Posta / Tamer HEPER 


Geri Dön