20 / 04 / 2024

Eve hangi durumlarda icra gelir?

Eve hangi durumlarda icra gelir?

Borçlu borcunu geciktirir veya hiç ödemez ise alacaklı borcun tahsili için ne yapabilir? Alacaklı borcun tahsili için icra takibi talebinde bulunabilir mi? Eve hangi durumlarda icra gelir?



Eve hangi durumlarda icra gelir?

Borçlunun borcunu ödememesi durumunda, alacaklı borcun tahisili isteyebiliyor. Alacaklı borcun tahsili bir çok şekilde isteyebileceği gibi alacaklının İcra Müdürlüğüne başvurusu dahilinde borçluya icra takibi başlatılabiliyor. Bu talep duoğrultusunda İcra Müdürlüğünün borçluya bir tebligat ile durumu bilidirmesi gerekiyor. Tebligatta yer alan maddelere borçlunun aynen uyması gerekiyor.


Borçlunun bir borcu sebebi ile hakkında İcra Müdürlüğü vasıtası ile başlatılan icra takibi sonrasında takibin türüne göre belirli sürelerin geçmesi akabinde icra takibinin kesinleşmesi ile borçlu kimsenin borç miktarına kadar haciz konulabiliyor. Haciz işlemi borçlunun gayrimenkul mallarına konulabilidiği gibi, menkul mallarına, arabasına veya evine arabasına da haciz işlemi uygulabiliyor.


Gayrimenkul malları haciz işlemi, ilgili Tapu Sicil Müdürlükleirine, İcra Müdürlükleri vasıtası ile müzekkere göderilerek tapu kütüğüne şerh edilerek gerçekleştiriliyor. Haczedilen mallar reyiç bedelleri hesap edilerek haciz tutanağına geçiriliyor. 


Ancak, borçluya gönderilen tebligat kapsamında, belirtilen süre içerisinde borçlu borcunu ödediği takdirde eve icra talebi ortadan kalkıyor.Haciz, alacaklının ya da vekilinin talebi doğrultusunda da durdurulabiliyor. Haczin durdurulmaması halinde İcra Müdürlüğü ile alacaklı, borçlunun evine gelerek, gayrimenkul ve menkul malların rayiç bedelleri belirlenerek satışa sunulmak üzere mallara el koyabiliyor. Eve icra gelmesinin sebepleri hakkında açıklamalara İcra ve İflas Kanunu'nda yer veriliyor. İlgili Kanun Maddesi aşağıda yer alıyor;


Haciz: 

1 – Talep Müddeti 

Madde 78 – (Değişik: 3/7/1940 - 3890/1 md.) 

Ödeme emrindeki müddet geçtikten ve borçlu itiraz etmişise itirazı kaldırıldıktan sonra mal beyanını beklemeksizin alacaklı haciz konmasını isteyebilir. 

 

(Değişik: 6/6/1985 - 3222/9 md.) Haciz istemek hakkı, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren bir sene geçmekle düşer. İtiraz veya dava halinde bunların vukuundan hükmün katileşmesine kadar veya alacaklıyla borçlunun icra dairesinde taksit sözleşmeleri yapmaları halinde taksit sözleşmesinin ihlaline kadar geçen zaman hesaba katılmaz. 

 

Alacaklı isterse, haciz talebinin vukuuna dair bir vesika verilir. Bu vesika hiç bir harç ve resme tabi değildir. 

 

Haciz talebi kanuni müddet içinde yapılmaz veya geri alındıktan sonra bu müddet içinde yenilenmezse dosya muameleden kaldırılır. 

 

Yeniden haciz istemek, alacaklı tarafından vukubulan yenileme talebinin borçluya tebliğine mütevakkıftır. İlama müstenit olmayan takiplerde yenileme talebi üzerine yeniden harc alınır. Yenileme masraf ve harcları borçluya tahmil edilmez.



İpotekli eve icra gelir mi?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön