28 / 03 / 2024

Eve icra gelir mi 2014?

Eve icra gelir mi 2014?

Borçlu bir kimsenin, borcunu alacaklıya ödememesi halinde alacaklı dava açabiliyor. Yargıtay Kararı kapsamında eve icra konusu ele alınıyor. Eve icra gelir mi 2014? Eve haciz gelince ne yapılır..



Eve icra gelir mi 2014?


Alacaklının haciz talebinde bulunması için öncelikle İcra Müdürlüğü'ne giderek, borçlu hakkında takip talebinde bulunması gerekiyor. Borçlunun, borcunu ödememesi durumunda mallarına haciz konulabiliyor.İcra memurunun gözetiminde borca yetecek miktarda eşyanın tespit edilerek icra tutanağına yazılmasına icra işlemi deniyor. Eve icra gelirmi sorusunu Vergi İcra Hukukunda Menkul ve Gayrimenkul Malların Haczi bildirgesinin 6183 sayılı kanunun 54. maddesinde açıklanmıştır;


Madde 54 – 

Ödeme müddeti içinde ödenmiyen amme alacağı tahsil dairesince cebren tahsil olunur. Cebren tahsil aşağıdaki şekillerden herhangi birinin tatbikı suretiyle yapılır:

1. Amme borçlusu tahsil dairesine teminat göstermişse, teminatın paraya çevrilmesi yahut kefilin takibi,


2. Amme borçlusunun borcuna yetecek miktardaki mallarının haczedilerek paraya çevrilmesi,


3. Gerekli şartlar bulunduğu takdirde borçlunun iflasının istenmesi,durumunda hukuken haciz işlemi gerçekleşebilir.


Bu bağlamda, haciz muameleleri, tahsil dairelerince düzenlenen ve alacaklı amme idaresinin mahallî en büyük memuru veya tevkil edeceği memur tarafından tasdik edilen haciz varakalarına dayanılarak yapılır.

 

Hacizde amaç, amme idaresinin alacaklarını eksiksiz tahsil etmesidir. Haciz tatbikinde borçlunun borcunu ödemesi halinde hacze son verilir. Bilinmelidir ki; tahsil dairesi alacaklı amme idaresi ile borçlunun menfaatlerini mümkün olduğu kadar telif etmekle mükelleftir.


Fakat yargıtayın yaptığı yeni düzenlemeye göre icra memurunun haczedemeyeceği eşyalar vardır.



Eve icra gelmesi 2014?

İcra memuru ocak, buzdolabı, giyim eşyaları, temel mobilyalar ve mesleğinizi devam ettirebilmek için kullanılan araçlar gibi elzem unsurları almalarına izin verilmiyor. Yani bu eşyaları yasal olarak haczedemiyorlar. İcra memurunun haczedebileceği eşyalar ise; televizyon, müzik seti gibi günlük yaşamı devam ettirmede elzem olmayan eşyaları haczedebiliyorlar.


Eve gelen icrada kanuna aykırılık söz konusu ise icra mahkemesine şikâyet davası açabilirsiniz. Bu dava süreye dahil edilmiyor. 


Eve haciz gelince ne yapılır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön