26 / 04 / 2024

Eve icra kalktı mı 2014?

Eve icra kalktı mı 2014?

Borçlunun borcunu ödememesi durumunda alacaklı borcunu tahsil edebilmek için bir çok yola başvurabiliyor. Bu yollardan bir tanesi de icra takibi oluyor. Peki,eve icra gelebilir mi? Eve icra kalktı mı 2014!



Eve icra kalktı mı 2014?

Alacaklının borçludan alacağını almak için icra müdürlüğünde başlattığı işlemin hukuki adına icra takibi deniyor. İcra müdürlüğü tarafından gönderilen tebligatlar genellikle icra takibi üzerine düzenlenen ödeme veya icra emri olarak karşımıza çıkıyor. Borçlunun borcunu ödememesi durumunda borçlunun mallarına haci konulabiliyor. 


İcra takibinin kesinşlemesinden sonra alacağın tahisilini alabilmek için icra talebinde bulunmak mümkün oluyor. Kişinin T.C Kimlik numarası ile borçlu üzerine kayıtlı gayrimenkul bulunup bulunulmadığı görülebiliyor. Bu şekilde haciz işlemi gerçekleşebiliyor.


Ödeme Emri / İcra Emri Farkı Nedir?

Her ikisi de ödemediğiniz bir borç bulunduğunu ve icra müdürlüğü aracılığı ile tahsil edileceğini bildiren belgelerdir. 

İcra takibinin birden çok çeşidi vardır: 

• İlamsız takip 

• Kambiyo senetlerine özgü takip 

• İlamlı takip 

İlamsız takip ve kambiyo senetlerine özgü takip yolunda ödeme emri, ilamlı takipte icra emri gönderiliyor.



Takip hukukunda, esas olan borcundan dolayı borçluyu cezalandırmak onu ve ailesini çevreye rezil etmek değil borcun ödenmesi oluyor.  Bu yüzden alacaklının alacağına kavuşması için gerekli haciz işlemleri yapılırken borçlunun ve birlikte yaşadığı diğer aile fertlerinin hayatlarını sürdürebilmesi için zorunlu olan eşyaların haczedilmeyerek kendilerine bırakılması gerekiyor. Peki, eve icra kalktımı?



Eve icra kalktımı 2014!

Borçlu borcunu ödemediği takdirde mallarına haciz konulabiliyor. Haciz işlemi bazı eşyalara konulabiliyor bazılarına ise konulamıyor. Borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için "lüzumlu" olan buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, koltuk takımı, ütü, fırın, halı, bulaşık makinesi gibi insan onuruna yakışan hayatın sürdürülmesi için varlığı zorunlu olan ev eşyaları haciz yapılamıyor.  



Eve haciz gelince ne yapılır?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön