19 / 04 / 2024

Eve haciz gelince ne yapılır?

Eve haciz gelince ne yapılır?

Eve haciz gelince vatandaşların itiraz hakkı var mıdır? Eve gelen haciz durdurulabilir mi? Haciz geldiğinde hangi eşyalar haczedilebilir hangileri edilemez? Eve haciz gelince ne yapılır..



Eve haciz gelince ne yapılır!

İcra memurunun gözetiminde alacağın tahsili için yetecek miktarda eşyanın tespit edilerek haciz tutanağına yazılmasına haciz işlemi deniyor. 


Haciz işlemi, borçlu kimsenin evinde bulunan menkul mallar üzerinde uygulanabilirken, varsa gayrimenkulleri üzerine de uygulanıyor. Malların rayiç bedelleri belirlenerek,borcun belirtilen süre zarfı içinde ödenmemesi halinde satışa sunuluyor. 


Alacaklının talebi olursa eşyalarınız evinizden alınarak yediemin depolarına götürülebiliyor veya size yediemin olarak bırakılabiliyor. Haciz işlemi sırasında icra memuru beyan ve taleplerinizi haciz zaptına yazmakla yükümlü oluyor. Talepleriniz yazılmaz ise bu hususu yazarak zaptı imzalayabilirsiniz. 


Borçlu ile aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için, gerekli olan her türlü ev eşyası haczedilmeyerek  kendilerine bırakılması gerekiyor.Koltuk takımı, buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın, halı vb. gibi ev eşyaları lüzumlu eşya olup, haczedilemiyor. Fakat, fiyatı yüksek, muhafaza ve paraya çevrilmesi kolay, alıcısı bulunabilecek olan LCD, Plazma TV, kurutma makinası gibi eşyalar, maddede öngörülen amacın dışında borçlu ve ailesi için gerekli eşyalar olmayıp haczedilebilyor.


Eve haciz gelince ne yapılır?

Haciz işleminde kanuna aykırılık söz konusu ise icra mahkemesine şikâyet davası açabiliyorsunuz. Bu dava süreye tabi edilmiyor. 


Eve haciz gelmesi kalktı mı?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön