28 / 03 / 2024

Eve haciz kalktı mı?

Eve haciz kalktı mı?

Yargıtay Kararı kapsamında eve haciz konusu ele alınıyor. Peki, eve haciz gelir mi? Eve haciz var mı? Eve haciz devam ediyor mu? İşte eve haciz ile ilgili merak edilenler...



Eve haciz kalktı mı?

12. Hukuk Dairesi, Esas: 2012/27279, Karar: 2013/11536 İçtihat Yargıtay Kararı kapsamında eve haciz konusu ele alınıyor. Peki, eve haciz gelir mi? Eve haciz var mı? Eve haciz devam ediyor mu? 


Yargıtay Kararına göre, evde varlığı zorunlu olan ev eşyaları hacze konu olamıyor.


Alınan karara göre, haciz işleminde yokluğu borçlunun günlük hayatını devam ettirmesinde en az sıkıntı verecek ve haczi muhafaza ve satışı en kolay olan mallara öncelik verilmesi gerekiyor.


Buna göre borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için "lüzumlu" olan buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, koltuk takımı, ütü, fırın, halı, bulaşık makinesi gibi insan onuruna yakışan hayatın sürdürülmesi için varlığı zorunlu olan ev eşyaları haciz konusu yapılamıyor. 


Ayrıca bu hususta, haciz konusu malın borçlunun haline uygun olup olmadığı ölçütü değerlendirmeye alınamıyor.


İİK’nun 6352 Sayılı Kanunla değişik 82. maddesinin üçüncü fıkrasında lüzumlu eşya da olsa aynı amaçla kullanılan birden fazla eşya olması halinde bunlardan biri dışında diğerlerinin haczedilebiliyor.


Haciz işlemi sırasında diğerine oranla daha düşük değerli ve satılması ve paraya çevrilmesi zor olan mal, haciz dışında bırakılıp diğer mallara haciz konuluyor.


Haciz nasıl kalkar?

Haciz, alacaklının ya da vekilinin talebi üzerinde kaldırılabiliyor. Bunun yanı sıra haczedilen menkul malın satışı bir yıl içinde talep edilmezse menkul mal üzerindeki haciz kalkıyor. 


Gayrimenkuller için ise haczedilen gayrimenkul malın satışı iki yıl içinde gerçekleşmezse yine haciz kanuna göre kendiliğinden düşmüş olarak kabul ediliyor.


Ev haczi yargıtay kararı!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön