25 / 04 / 2024

İnşaat maliyet bedeli nasıl hesaplanır?

İnşaat maliyet bedeli nasıl hesaplanır?

Binalar için emlak vergi değeri inşaat maliye bedeli ile bulunuyor. Peki inşaat maliyet bedeli nasıl hesaplanır? Diye soruyorsanız yanıtı ve konu detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



İnşaat maliyet bedeli nasıl hesaplanır?

Bina vergi değeri, inşaat maliyet bedeli ile bulunuyor. Vergi değerinin emsal bina bedeline göre takdirinin mümkün olmaması halinde, normal alım satım bedeli, maliyet bedeli yoluyla bulunuyor.


Emlak Vergisine Matrah Olacak Vergi Değerinin Takdirine İlişkin Tüzük kapsamında binanın maliyet bedeli, 20. madde hükümlerine göre hesaplanan inşaat maliyet bedeli ve bunun yüzde 20 si oranındaki satış karı ile inşa edildiği arsanın normal alım satım bedelinin toplamı oluyor. Peki inşaat maliyet bedeli nasıl hesaplanır, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


İnşaat maliyet bedelinin hesaplanması ile ilgili hükümler aynı tüzük kapsamında 20. maddede şu şekilde belirtiliyor;


İnşaat maliyet bedelinin hesaplanması:

Madde 20 – İnşaat maliyet bedeli, binanın dıştan dışa yüz ölçümü ile metrekare normal inşaat maliyet bedelinin 

çarpılması suretiyle bulunur.


(Değişik : 25.10.1982 - 8/5525 K.) Metrekare normal inşaat maliyet bedelleri, binaların kullanılış tarzları, inşaat nevileri ve 

sınıflarına göre Maliye ve Bayındırlık Bakanlıklarınca birlikte saptanır ve uygulanacağı bütçe yılından önce ilan olunur. 


Ancak, genel beyan dönemlerine rastlayan yıllarda, bu ilan, beyanname verme süresinin başlangıcından dört ay önce yapılır. 


Hesaplanan metrekare normal inşaat maliyet bedeline, ilan olunan bedelde nazara alınmamış ise, kalorifer veya klima tesisatı için % 8, asansör tesisatı için ayrıca % 6 oranında ilave yapılır. 

Zemin ve asansörden yararlanmayan bodrum katlar için asansör dolayısiyle ilave yapılmaz. 




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön