26 / 04 / 2024

İnşaat ruhsatı ne kadar zamanda çıkar?

İnşaat ruhsatı ne kadar zamanda çıkar?

Bir arsada inşaat çalışmalarına başlamak için ruhsat alınması gerekiyor. İnşaat ruhsatı almak için belediye, valilik bürolarına yapı sahipleri veya kanuni vekillerince başvuru yapılabiliyor. Peki, inşaat ruhsatı ne kadar zamanda çıkar?



İnşaat ruhsatı ne kadar zamanda çıkar?

Bir arsa üzerinde inşaat yapılabilmesi için ruhsat alınması gerekiyor. İnşaat ruhsatı almak için belediye, valilik bürolarına yapı sahipleri veya kanuni vekillerince başvuru yapılabiliyor. Başvuru bir dilekçe ve ekleri ile sağlanıyor.


Dilekçeye sadece tapu, mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları, röperli veya yoksa, ebatlı kroki eklenmesi gerekiyor.


Peki, bu şekilde yapılan inşaat ruhsatı başvurusunun ardından kaç gün sonra ruhsat verilir? İnşaat ruhsatı ne kadar zamanda çıkar?


İnşaat ruhsatı ne kadar zamanda çıkar?

Belediyeler veya valiliklerce ruhsat ve ekleri incelenerek eksik ve yanlış bulunmuyorsa müracaat tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde inşaat ruhsatı veriyor.


İnşaat  ruhsatını alan talep sahibi inşaata 2 yıl içinde başlayabilir. 2 yıl içinde inşaata başlamazsa veya 2 yıl içinde inşaata başlamasına rağmen 5 yıl içinde inşaat, ruhsatına uygun olarak bitirilmezse ruhsat hükümsüz oluyor. 


Bu durumda ruhsat yenilenmediği taktirde inşaata izin verilmiyor. Ayrıca kismen yapılan kısımlar için ruhsatsız inşaat işlemi yapılıyor.


İnşaat ruhsat işlemleri!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön