20 / 04 / 2024

İpotek fek yazısı kaç günde çıkar?

İpotek fek yazısı kaç günde çıkar?

Taşınmaz üzerindeki ipoteğin kaldırılabilmesi için kredinin kullanıldığı bankadan ipotek fek yazısının alınması gerekiyor. İpotek fek yazısı kredinin kullanıldığı bankadan alınıyor. Peki, ipotek fek yazısı kaç günde çıkar?



İpotek fek yazısı kaç günde çıkar?

Konut sahibi olabilmek için kullanılan konut kredisinin tamamının ödenmesi durumunda taşınmazın üzerindeki ipoteğin kaldırılması gerekiyor. 


Taşınmaz üzerindeki ipoteğin kaldırılabilmesi için kredinin kullanıldığı bankadan ipotek fek yazısının alınması gerekiyor.  İpotek fek yazısı ile taşınmaz üzerinde ki ipotek resmi olarak kaldırılmış oluyor. 


İpotek fek yazısı için mortgage yasasına göre bir ücret ödenmesi gerekmiyor. Ancak,  bankalar, söz konusu yazıyı hukuk servisine hazırlatıp, ayrı bir hizmet verdikleri için bu ücreti müşteriden talep edebiliyor. 


Fek yazısı alabilmek için gereken belgeler;

1.İpotek edilecek taşınmaz mala ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı.

2.Alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları, pasaportları veya avukat kimliği ile gerçek kişiler için T.C. Kimlik Numarası, tüzel kişiler için Vergi Numaraları.

3.Alacaklının iki, borçlunun bir adet son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları.

4.Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belge.


İpotek fek yazısı kaç günde çıkar?

Bankadan talep edilen ipotek fekki yazısı  Tapu Sicil Müdürlüğüne gittiğinizde tapunuzun üzerindeki ipotek gerekli işlemler yapıldıktan sonra kaldırılıyor ve tapunuza ipoteğin fek edilmesi ibaresi işleniyor.


İpotek fek yazısı aldıktan sonra mutlaka bir yıl içerisinde Tapu sicil Müdürlüğüne gidilerek ipoteğin kaldırılması işlemini yaptırmanız gerekiyor. Aksi halde sicili işleyecek kurum ipotek fek yazısını güncellemenizi isteyebiliyor. 



İpotek kaldırma bedeli ne kadar?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön