19 / 03 / 2024

İstanbul'da kaç tane ada var?

İstanbul'da kaç tane ada var?

Adalar, İstanbul'un, Marmara Denizi'nin kuzeydoğusunda ve Kocaeli Yarımadası'nın Bostancı'dan Kartal'a kadar uzanan güney kıyıları karşısında yer alan adalardan oluşan ilçedir. Peki İstanbul'da kaç tane ada var?



İstanbul'da kaç tane ada var?

Adalar, İstanbul'un, Marmara Denizi'nin kuzeydoğusunda ve Kocaeli Yarımadası'nın Bostancı'dan Kartal'a kadar uzanan güney kıyıları karşısında yer alan irili ufaklı adalardan  oluşan ilçedir. Peki İstanbul'da kaç tane ada var?


İstanbul adalar isimleri

Büyükada, 

Heybeliada, 

Burgazada, 

Kınalıada, 

Sedefadası, 

Sivriada, 

Yassıada, 

Kaşık Adası,

Tavşan Adası.


Adalar İlçesinin merkezi Büyükada olup, ilçe 5 mahalleden oluşmaktadır; Büyükada'daki Maden ve Nizam mahalleleri, Kınalıada, Burgazada, Heybeliada. 2013 ADNKS verilerine göre nüfusu 16.166'dır.


Heybeliada, İstanbul Prens Adalarının en yeşil adasıdır. Eski adı Yunanca bakır anlamına gelen Halki'dir.


En yükseği 140 metreye yaklaşan dört tepesi vardır. Heybeli yaz-kış nüfusunun en kalabalık, gidiş-gelişin en yoğun olduğu ikinci adadır.


İskeleden inilince solda Deniz Lisesi ve ona bağlı binalar uzanır. Bu binaların arasından geçilerek arkada, Çam Limanı tarafında, şu an faliyeti olmayan Sanatoryum’a gidilir.


Burgaz Adası, ; İstanbul (Prens) Adaları'nın büyüklük olarak üçüncüsüdür. Yuvarlak biçimdedir ve genişliği yaklaşık 2 kilometredir. Ada üzerindeki tek tepe Bayrak Tepe'dir. Ada (bir kısmı 2003'te yanmış olan) bir kızılçam ormanıyla kaplıdır.


Kınalıada, Prens Adaları diye bilinen ada topluluğunun meskûn olanlarının içinde İstanbul’a en yakın adadır. Belki de bu yüzden, Bizans döneminde ada sürgünlerinin çoğu buraya getirilmiştir. Bu sürgünlerin en önemlisi Romen Diyojen’dir. Eski adı Proti'dir.


Sedef Adası, İstanbul'da bulunan Adalar'ın yerleşime açık olan en küçük adası.


İdari bakımdan Büyükada Maden Mahallesi muhtarlığına bağlıdır. 1.300 x 1.100 metre büyüklüğündedir. Üzerindeki bitki örtüsü uzaktan bakıldığında sedefe benzetildiği için Sedefadası adı verilmiştir. Eskiden tavşanı bol olduğu için Tavşanadası adı da kullanılmıştır. Eski adı Terebinthos'tur. Adanın arka tarafından yerleşik olmayan Tavşan (Balıkçı) Adası ve Büyükada görünebilir.


Yassıada, Marmara Denizi'nde İstanbul'a yakın küçük bir ada. Biri sivri, diğeri yassı görünümlü olan, birbirine yakın iki metruk adadan yassı olanıdır. Eni 185, boyu 740 metre, yüzölçümü 18.3 hektar olan adanın arazisi düzdür, ancak sahilleri genellikle denize dik olarak iner. Sivriada'ya 0.9, Burgaz Adası'na 2.67 ve Kadıköy'e (Fenerbahçe Adası) 6.27 deniz mili uzaklıktadır. 


Sivriada, Marmara Denizi'nde, Hayırsızadalar'ın İstanbul'a en yakın, Adalar'a en uzak ve en batıda olanıdır.


Piramide benzeyen sivri bir kayalıktan oluştuğu için Sivriada diye tanınır. Eski adı, yine "Sivri" anlamına gelen Oxia'dır. Çok küçük bir ada olan ve denizden çıkan bir dağın sivri ucu olan Sivriada'nın zirvesinin deniz seviyesinden yüksekliği 90 metredir. Kendisine en yakın ada olan Yassıada'ya 1,7 km, İstanbul sahiline (Fenerbahçe Burnu) 11 km uzaklıktadır.


Tavşan Adası ya da Balıkçı Adası; Marmara Denizi'nde yer alan Prens adalarının bir üyesisir. Büyükada'nın 2 km kadar güneyinde, eni boyu 90 m olan, ağaçsız, çıplak bir kara parçasıdır. Adada hem küçüklüğü hem de çoraklığı sebebiyle yerleşim yeri yoktur.


İzmit-Büyükada vapur seferleri pazar günü başlıyor!


Geri Dön